Världskulturmuseet, Aswat – Interruption                                                                              


Pågår: 29/5 – 6/10

Med start 29 maj 2019 visas konstnärerna Cooper och Gorfers färgstarka och målande fotoutställning Interruptions på Världskulturmuseet i Göteborg. Här möter du personliga berättelser, drömmar och arv i porträtt av kvinnor från den delen av Sápmi som ligger i Sverige.

Interruptions är en konstnärlig tolkning av flera generationer av samiska kvinnor. Utställningen handlar om rätten att definiera sig själv som individ - utan att reduceras till en minoritetskultur, liksom möjligheten att få leva sitt liv fullt ut, utan påtvingade avbrott eller uppehåll.

Utställningen kom till efter att den Göteborgsbaserade konstnärsduon Cooper & Gorfer blivit inbjudna av Konstmuseet i Norr för att skildra den samiska kulturen med fokus på kvinnor. Resultatet blev porträttserien Interruptions. Här utforskas brutna tidslinjer, identitet, personliga berättelser, drömmar och arv genom att porträttera kvinnor från den delen av Sápmi som ligger i Sverige.
Historien om hur de svenska samerna har behandlats är mörk och fortsätter in i våra dagar. Interruptions berättar om samernas kollektiva och personliga motstånd och kamp. Ett exempel är Katarina in Blue. Här möter vi Katarina som höjer sin hand där hon skrivit Fábmo, lulesamiska för styrka. En röd tråd runt lillfingret fortsätter ner i hennes dräkt och sträcker ut sig likt landsgränser.
-Interruptions är en unik konstupplevelse som med personliga berättelser lyfter frågor om kultur, identitet och mänsklig existens. Frågor som ständigt är aktuella för oss.
- Ann Follin överintendent Världskulturmuseerna

Utställningen har tidigare visats på andra platser, från Kiruna till Sankt Petersburg. Nu har turen kommit till Göteborg. Interruptions visas på Världskulturmuseet 29 maj – 6 oktober 2019 Källa: Världskulturmuseet.