Vänersborgs Museum, Trollbunden – folktro, fakta och fiktion

Pågår: 14/2 - 1/11

När blev du senast nätskrämd? Var det på grund av Slenderman eller Momo challenge? Och får du lite ångest varje gång du råkar trampa på en A-brunn?

I Trollbundens fysiska, interaktiva version kan du som besökare utmana din vidskeplighet i skrockhjulet, lära dig mer om källkritik, ta del av historiska och moderna myter och dela med dig av egna skräckupplevelser på nätet. Via QR-koder finns också ormkulterna, gengångarna och mördarclownerna i den digitala utställningen tillgängliga.

Näcken och nätskräcken

Människans behov av berättelser är utställningens röda tråd, från forntidens föreställningar om magiska väsen till dagens fake news och alternativa fakta. Experter som folklivsforskaren Bengt af Klintberg, psykologen Armita Golkar, författaren Sara Bergmark Elfgren och journalisten och viralgranskaren Jack Werner har bidragit med innehåll till utställningen.

Mata trollen

Resan från folktrons skogstroll till dagens nättroll blir extra tydlig i utställningen eftersom varje museum får besök av ett mörkt, mystiskt och platsunikt väsen.

Källa: Vänersborgs Museum.