Foto Trine Søndergaard Untitled Mirror

Göteborgs Konstmuseum, Trine Søndergaard

Pågår: 18/4 - 20/9

Trine Søndergaards verk präglas av en stillsam dramatik. I ett flertal fotografiska serier porträtteras rum, landskap, växter och människor. Med omtagningar och små förskjutningar låter hon blicken stanna upp och förundras. Bilderna skapar ett slags mellanrum, en glänta i tillvaron som präglas av en närmast extrem koncentration. Trine Søndergaard säger själv: Med kameran lyssnar jag efter verkligheten.

Grunden för Trine Søndergaards fotografier är en saklig och dokumentär hållning, som förhöjs genom reduktion, poetiskt flöde i berättandet och absolut närhet till konsthistorien. Det vardagliga och högtidliga ges lika stort utrymme och underströmmarna av melankoli, förlust och bilden som ett tillstånd bortom språket utmärker konstnärens produktion sedan debuten.

-Vi har följt Trine Søndergaard under flera år och är väldigt glada över möjligheten att få presentera hennes första separatutställning på ett svenskt museum. Hon debuterade i början av 2000-talet och har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Efter premiären på Göteborgs konstmuseum visas utställningen på Dunker Kulturhus i Helsingborg, berättar Johan Sjöström, utställningens curator och redaktör för den publikation som släpps i samband med vernissagen.

Utställningen på Göteborgs konstmuseum är den största separata presentationen av Trine Søndergaards konstnärskap som hittills har gjorts. Den rymmer fotografiska verk från perioden 2005-2020 och lyfter fram många centrala projekt ur hennes stora produktion. I samband med utställningen har en omfattande publikation med konstnärens verk producerats, med nyskrivna texter av Kristine Kern, chef för Fotografisk Center i Köpenhamn, samt Merete Pryds Helle, en av Danmarks mest uppmärksammade skönlitterära författare. Formgivare är prisbelönte Rasmus Koch.

-Museet har under senare år medvetet arbetat med att lyfta fram betydelsefulla nutida konstnärskap i en serie större utställningar där kunskapsproduktionen i form av utställningskatalog har varit en viktig del av helheten. Vi är därför också väldigt förväntansfulla över samarbetet med konstnären, skribenterna samt formgivaren som resulterat i en poetisk utgåva som summerar Trine Søndergaards konstnärliga verksamhet, säger Anna Hyltze, tf museichef Göteborgs konstmuseum.

Trine Søndergaard (f. 1972, Danmark) är baserad i Köpenhamn. Hon arbetar och ställer ut internationellt. Nyligen har hon varit aktuell med utställningar på Silver Street Studios i Houston, USA; Moderna Museet i Le Havre, Frankrike samt Skive Museum i Danmark och det senaste året har hon ställt ut i Köpenhamn, Paris, New York och Atlanta.

Utställningen Trine Søndergaard 148 Works pågår mellan 18 april – 20 september . Källa: Göteborgs Konstmuseum.