• Foto: Anna Sigge
  • Foto: Jan Berg

Textilmuseet

Adress: Skaraborgsvägen 3, 506 30 Borås
Telefon: + 46 33 35 89 50
E-post: textilmuseet@boras.se
Service: Museibutik, kafé, restaurang 
Övrigt: Till tillfälliga utställningar, hitta, karta, info  ↴
Till Hemsida

Textilmuseet

Du hittar Textilmuseet i Borås i Textile Fashion Center på Skaraborgsvägen bredvid Knalleland och Borås Arena. Textil-och modeindustrin är en motor för hela samhället. Innovativ och framtidsinriktad skapar den produkter som sprids över hela världen. Branschens hjärta är sedan länge Borås och Sjuhäradsbygden med Textilmuseet som en naturlig mittpunkt.

Dagligen görs här nya textiltekniska innovationer. Dessutom finns här designkontor, mode online-baserade företag, postorderföretag och textilimportörer. Det är därför ingen slump att det i Borås har skapats ett nordiskt textil-och modecentrum, Textile Fashion Center, med Textilmuseet som en självklar del.

Textilmuseet har producerat ett flertal basutställningar i den nya basutställningen ,Textilkraft, om textilindustri möter besökarna en spännande berättelse från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Utställningen är en dramatisk iscensättning av den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad speglad i de villkor som präglar dagens masstillverkning utomlands. Fabriken utgör utställningens hjärta. På textilmaskinerna visas hur processen går till från fiber till färdigt tyg. Dunket från maskinerna och doften av olja är närvarande i hela lokalen. Människors arbete, liv och strävan efter bättre villkor både historiskt och idag är centralt för berättelsen. Omstörtande industrialisering och teknisk utveckling ger förutsättningar för en blomstrande industri. Konsumtion och miljöfrågor problematiseras och besökarna får möjlighet till egen reflektion.

Missa heller inte basutställningen Textil Chock. Tänk dig en värld utan textil. Utan textil skulle världen hamna i chock - en textil sådan. Textilchock! är en färgstark och mönsterfylld utställning om just textil. Om du tror att det bara handlar om kläder och heminredning, kommer du att bli rejält överraskad.

I Museet finns en museibutik som har varor som både hänför och sticker ut och är både välgjorda och av hög kvalitet.Textilmuseet anordnar, föredrag, workshops, bokade och allmänna visningar.
I anslutning till Textilmuseet ligger The Company; restaurang, bar, kafé och mötesplats i Textile Fashion Center. Sociala Medier: Facebook, YouTube och Instagram. Källa: Textilmuseet. Foto: Anna Sigge.