Foto: Anna Sigge

Röhsska Museet, Svart Rya

Pågår: Passerat Datum 

Röhsska museet har förvärvat ett av Pasi Välimaas (1968-2019) mest ikoniska verk till samlingen. Svart rya kommer att visas i en utställning som öppnar på museet den 29 februari.

Svart rya gjordes redan i slutet av 1990-talet och är en monokrom trasrya i olika svarta toner. Verket har presenterats på många olika utställningar och är omskriven i flera reportage. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling.

– Pasi Välimaa var en omtyckt och respekterad konstnär som hade stort inflytande inom textilkonst i Sverige och internationellt, och hans tid som professor vid HDK / Steneby var av stor betydelse för studenter och kollegor. Pasis engagemang för hantverket och hur han förvandlade olika material och tekniker till kraftfulla, ofta personliga berättelser är en av anledningarna till att det känns helt rätt att Svart rya ingår i Röhsska museets samling, säger Nina Due, museichef, Röhsska museet.

Känslomässig betydelse
Svart rya var ett mycket betydelsefullt verk för Välimaa och en av de första han vävde själv. Det tog ett helt år att färdigställa den. Ryan är skapad av olika tyger som alla färgats i färgbad för att få skiftningar och liv i textilierna som innehåller många olika material: ull, lin, bomull, siden osv. Tygerna består bland annat en klänning hans mor burit när hon väntade honom och som hade en känslomässig betydelse för konstnären.

Ryan har sedan vävts och knutits i en stor vävstol i ett stycke. Både varpen och inslagsgarnet är svart och 100% lingarn, vävt i tuskaft. Dess storlek är monumental: 3,20 m (höjd) x 2,80 m (bredd).

Prisad textilkonstnär
Pasi Välimaa var en av Nordens främsta textilkonstnärer, född i Finland men under många år verksam i Sverige som konstnär och designer och från 2009 professor vid Stenebyskolan vid Göteborgs universitet. Han arbetade med många olika tekniker som färgning, vävning, broderi, sömnad och tryck.

År 2004 fick Pasi Välimaa The Nordic Award in Textiles, Nordens största textilkonstpris. År 2014 tilldelades han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Pasi Välimaa avled i Frankrike i juli 2019.

Sveriges största textilsamlingar
I Röhsska museets samling finns sedan tidigare Pasi Välimaas verk Jag står ensam bland blommorna som fallit till marken som består av åtta skira tygstycken, färgade i rött och orange. Verket alluderar på en dikt av den kinesisk-australiensiske författaren Ouyang Yu.

Röhsska museet har en av Sveriges största textilsamlingar. Samlingen omfattar många olika slags textilier som bland annat koptiska vävnader, kinesiskt siden, spetsar, nordiska allmogevävnader, broderier och modern bildtextil. Museet samlar kontinuerligt in samtida textil och Välimaas Svart rya utgör ett viktigt tillskott i samlingen. Föremålet är inköpt med medel ur Röhsska museets inköpsfonder som tidigare donerats till museet. Varje år samlar museet in cirka 50 nya föremål: inköp och gåvor. Källa: Röhsska Museet.