Alingsås Kulturhus, Sammet, pärlor och galej!                                                                      

Pågår: 4/5 - 3/11

Sammet, pärlor & galej – en dräktutställning, är en unik utställning med festkläder från 1860-talet fram till idag, baserade på ett urval från Alingsås museums samlingar. Nio olika historiska ”scener” på tema fest har skapats, med kreationer av bland andra haut couture-mästaren Georges Doeuillet, vars dräkter finns representerade bland annat på Metropolitan Museum of Art i New York och i Louvren, Paris.

     – Målet är att besökaren ska få en känsla av fest från en svunnen tid, säger Thereze Almström, utställningsproducent Alingsås museum. Min personliga favorit är den djuphavsgröna sammetsklänning som bars av Ann-Ida Broström vid 1900-talets början, avslutar hon.
Den äldsta dräkten som visas är en barnklänning daterad 1860, och utställningens senaste tillskott som är en haute couture-klänning från Alingsåsföretaget Nudie. Alla festkläder som visas på Sammet, pärlor & galej – en dräktutställning har en tydlig anknytning till Alingsås, men långt ifrån alla dräkter är tillverkade i staden.

    – Att Kultur- och utbildningsförvaltningens medarbetare tillsammans lyckats skapa en utställning med sådan konstnärlig höjd - utan extra medel - är fantastiskt, säger Anneli Schwartz, förvaltningschef. Utställningarna i Nolhaga slott kommer lyfta Alingsås som besöksmål i sommar, avslutar hon. Källa: Alingsås Kulturhus.