Foto: Göteborgs Konstmuseum Agostino Musi, Marcantonio Raimondi, Häxprocession, ca 1520-1527, Göteborgs konstmuseum.

Göteborgs Konstmuseum, Tryckt. Grafik som samlarobjekt, massmedium och skrytverk

Pågår: 14/3 - 16/8                   

I vårens samlingsutställning på Göteborgs konstmuseum presenteras grafiska blad av äldre mästare från 1400-, 1500- och 1600-talen och deras omvälvande bildvärld. Utställningen ger en inblick i den europeiska massmedians födelse parallellt med en diskussion kring hur konstverk tar plats i konsthistorien, samt vilka motivval som grafiken möjliggjorde. Presentationen ger även en fördjupad blick på Göteborgs konstmuseums samling av grafiska blad och vilka avtryck enskilda samlare har gjort genom åren.

I utställningen visas ikoniska verk av tungviktare som Albrecht Dürer (1471–1528), Lucas van Leyden (1494–1533) och Marcantionio Raimondi (1475–1534) sida vid sida med mästare som inte är lika välkända. Några av höjdpunkterna är Mäster ES (verksam ca 1450–1467) Kristi födelse från omkring år 1450 som räknas till ett av de tidigaste grafiska bladen i europeisk historia och Battista Francos (ca 1510–1561) Sankt Hieronymus, ett av de till storlek största bladen från 1500-talet.

Utställningen omfattar ett hundratal verk ur Göteborgs konstmuseums stora samling av konst på papper. Med anledning av verkens ljuskänslighet och av utrymmesskäl har museet sällan möjlighet att visa konst på papper. Nu ges publiken en unik chans att ta del av ett stort urval av den ofta dolda konstskatten.

-Vi möts dagligen av tiotusentals bilder i vår vardag, vilket gör det svårt att föreställa sig vilken kraft dessa bilder hade för femhundra år sedan. Med de nya grafiska teknikerna fick bilden en enorm spridning och genomslagskraft; startskottet till dagens massmedia om man så vill, säger Kalle Väljemark som leder utställningsprojektet.

I utställningen vill museet bland annat lyfta hur motivvalen blev fler med en större publik. Besökarna kommer att mötas av burleska scener från bondbröllop, sprakande fyrverkerier och en upp- och nervänd värld.

Göteborgs konstmuseums samling omfattar drygt 70 000 verk från sju århundraden, varav samlingen av konst på papper består av närmare 61 000 akvareller, teckningar och grafiska blad. Källa: Göteborgs Konstmuseum.