Patricia Piccinini Kindred 2018. Courtesy of the a

Borås Konstmuseum, Patricia Piccinini - Omfamna framtiden

Pågår: 8/2 - 30/8

Nu har Patricia Piccininis förunderliga värld Sverigepremiär på Borås Konstmuseum!

Det är magiskt, fängslande, obehagligt och bisarrt. Patricia Piccininis (f. 1965) hyperrealistiska skulpturer har mottagits med stort intresse och entusiasm världen över. Hennes storskaliga och sinnliga installationer utspelar sig i gränslandet mellan science fiction, naturvetenskap och feminism. Utställningen bjuder in publiken på en fantastisk resa genom en rad livliga scener där hybridvarelser umgås i vardagliga situationer. Med silikon, glasfiber, nylon, plast och människohår skapar Piccinini verklighetstrogna framtidsberättelser som väcker högrelevanta frågor om vår samtid, existens, klimatet och teknologin.

I Piccininis lekfulla och gränsöverskridande värld har digitala och biotekniska möjligheter gett upphov till nya hybrida livsformer. Hon hyllar det normkritiska och ifrågasätter gränserna mellan människor, djur och växter. Här finner vi poesi och skönhet i det sammankopplade, främmande och mångfaldiga. Hon uppmuntrar oss att fantisera om de eventuella gemenskaper och släktskaper mellan arter som framtidens teknik kommer att skapa.

Patricia Piccininis konstnärskap är förankrat i ett djupt engagemang i miljöfrågor och ekofeminism. I sinnliga, sammansatta verk undersöker Piccinini hur vi lever och skapar relationer i en tid som präglas av nya samband mellan det naturliga och det konstgjorda. Hennes verk förmedlar etiska budskap om medkänsla och omsorg för alla djur och växter som vi delar jorden med – och för de ännu okända varelser som kommer att leva med oss i framtiden. Hennes universum bjuder på drömmar och hopp om en framtid genomsyrad av kärleksfulla band och uppmuntrar oss att se världen med nya ögon.

Utställningen på Borås Konstmuseum är den första separatutställningen med Patricia Piccinini i Sverige. Det är alltså första gången som en svensk publik kan uppleva Piccininis tankeväckande och fantastiska universum på hemmaplan.

Patricia Piccinini - Omfamna framtiden är arrangerad i nära samarbete med konstnären själv, Institut für Kulturaustausch och ARKEN Museum for Moderne Kunst. Utställningen visar bredden i Piccininis konstnärskap, med installationer, filmer och skulpturer.

Patricia Piccinini är född 1965 i Freetown i Sierra Leone i Västafrika. År 1972 flyttade familjen till Australien, där Piccinini växte upp. Idag bor och arbetar hon i Melbourne. Piccinini har en kandidatexamen i ekonomi från Australian National University i Canberra och en kandidatexamen i bildkonst från Victorian College of the Arts i Melbourne, där hon är professor sedan 2017.

Källa: Borås Konstmuseum.