Nordiska Akvarellmuseet, Gunilla Bergströms donation

Pågår: 19/5 - 8/9
Gunilla Bergström är en av Sveriges främsta bilderboksskapare genom tiderna. ”En dag ska jag banne mej rita själen!” Denna djärva tanke var början till ett 40-tal barnböcker med oförglömliga karaktärer som hon hittills har skrivit och illustrerat. Det är dock Alfons Åberg som utan jämförelse har blivit den mest kända av Gunilla Bergströms figurer.

11.2−15.4 2018 presenterade Nordiska Akvarellmuseet en omfattande och mycket uppskattad utställning med originalbilderna till Gunilla Bergströms älskade böcker. Ett av de viktigaste spåren i Nordiska Akvarellmuseets verksamhet är bevakningen av bilderboksskapande i Norden. Att presentera en av våra mest älskade och internationellt erkända bilderbokskonstnärer var både en ära och en självklar uppgift.

Nordiska Akvarellmuseets konstsamling har nu berikats med en generös gåva av Gunilla Bergström som donerar originalbilderna till två av sina böcker: Hurra för pappa Åberg (14 original, tryckt 1993) och Där går Tjuv-Alfons (15 original, tryckt 1991). I samband med donationen har museet förvärvat originalbilderna till boken Bara knyt, Alfons! (15 original, tryckt 1988).

Gunilla Bergström använde collage som berättande element i sina verk långt innan den digitala tekniken blev vanlig inom illustrationskonsten. Hon fortsätter att bygga upp sina bilder med hjälp av inklippta tygbitar, tapetprov, bandstumpar m.fl. Collagen kombineras i sin tur med tecknade bildpartier. Alla figurer har distinkta, svarta konturer som omsluter deras kroppar och skapar volymer. Bilderna kännetecknas av den högsta konstnärliga kvaliteten. Nordiska Akvarellmuseet tackar konstnären och är stolt över att verk av en av Sveriges främsta bilderbokskapare nu ingår i museets samling. Källa: Nordiska Akvarellmuseet. Foto: Där går Tjuv-Alfons, 1990, Gunilla Bergström