Foto: Lisa Thanner

 Världkulturmuseet, Last Night in Sweden

Pågår: 22/1 - 9/8 

Världskulturmuseet i Göteborg visar våren 2020 en egen version av den hyllade fotoutställningen Last Night in Sweden med bilder ur boken med samma namn. I en tid där ”Sverigebilden” diskuteras flitigt, lyfter ett 40-tal fotografier fram vardagskvällar ur olika perspektiv. Last Night in Sweden är ett av landets mest uppmärksammade fotoprojekt. Det visar ett Sverige långt ifrån tidningarnas förstasidor och låter istället vardagen stå i fokus. Världskulturmuseet bjuder nu in besökarna att reflektera kring bilden av Sverige i stort.

Fler än 100 av landets mest erkända dokumentärfotografer samlades 2017 för att tillsammans skildra Sverige. Gemensamt för de tiotusentals bilder som kom in, är att de är tagna efter klockan 18 i april och maj 2017. En jury valde sedan ut 100 bilder till boken Last Night in Sweden. Världskulturmuseet visar upp ett 40-tal bilder både digitalt och framkallat.

Tillsammans skapar fotografierna en myllrande mosaik med bilder av fritid och kvällsarbete, vardagsslit och vardagslycka, familj och vänner, stort och smått. De ger ett bredare och kanske mer rättvist intryck av Sverige än vad nyhetsrapportering kan åstadkomma.

– Världskulturmuseet ser här möjligheten att diskutera hur globaliseringen påverkar bilden av ett land – i detta fall Sverige, säger Arjumand Carlstein, intendent på Världskulturmuseerna. Vem äger bilden av Sverige i världen? Vilka är vi, i relation till vem?

Boken och fotoutställningen Last Night in Sweden tillkom som en replik på Donald Trumps beryktade uttalande 2017: ”Look what happened last night in Sweden!”. Vid tidpunkten förstod ingen vad den amerikanske presidenten egentligen syftade på. Som en motreaktion på denna bild av Sverige bjöd bokförlaget Max Ström in några av landets bästa dokumentärfotografer för att skildra vardagskvällar runt om i Sverige under våren 2017.

– Alla inblandade tycker att det är viktigt att ge en mer rättvisande bild av Sverige, utan att för den skull försköna eller förringa de svårigheter och problem vi har att leva med, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström och en av initiativtagarna. Ett av syftena med projektet är att vara en motvikt till de krafter som försöker splittra människor och skapa rädsla och konflikter. Källa: Världskulturmuseet.