Foto: Lidköpings Konsthall

Lidköpings Konsthall, Lars-Erik Ström -  Hur många ord måste man använda att SE med?

 

Pågår: 22/2 - 4/4

Lidköpings Konsthall presenterar stolt en retrospektiv utställning av konstnären Lars-Erik Ström (1929-2017). Han danades som konstnär i en omvälvande tid och skaffade sig en gedigen konstutbildning. Han gick på Slöjdföreningens skola 1948-1952 och fortsatte direkt därefter på konsthögskolan Valand 1952-1956 under den legendariske Endre Nemes. Nemes förde under hårt motstånd in ett nytt konsttänkande i det Göteborg som vid den tiden präglades så starkt av konservativa anhängare av färgglatt landskapsmåleri. Lars-Erik Ström var en av dem som bejakade och vidareutvecklade de högaktuella idéerna om en ny och annorlunda konst. Han gjorde det på sitt eget sätt till mycket personliga bilder.

Konstnärsbanan som målare och grafiker blev framgångsrik med många utställningar här hemma och utomlands. Under hela sitt yrkesliv ville han inte ta andra uppdrag. Han valde att pensionera sig i mitten av nittonhundraåttiotalet.

Samtidigt med utställningens vernissage den 22 februari 2020 släpps också boken ”-Hur många ord måste man använda för att SE med”. Den är skriven av konstkritikern och författaren Bo Borg och är utgiven på Vänermuseets förlag. I den analyseras hans konst och tecknas en personlig och konstnärlig bakgrund, med tidens strömningar och debatt som klangbotten. I utställningen och boken träder en tydlig bild fram av en betydelsefull konstnär vars bilder står sig och växer sig starkare över åren. Lidköpings Konsthall.