Foto: Patrik Osterberg

Textilmuseet, Body Beautiful – Diversity on the Catwalk

Pågår: 8/2 - 9/8 

Parallellt med utställningen Gianni Versace Retrospective visar Textilmuseet ännu en internationell modeutställning. Body Beautiful – Diversity on the Catwalk från National Museums Scotland berättar om en modebransch i förändring, där gamla normer och snäva kroppsideal nu utvecklas mot en större medvetenhet om mångfald och olikheter. Möt några av de modeskapare, stylister, fotografer och influencers som går i bräschen för ett mer inkluderande mode.

Body Beautiful lyfter fram positiva exempel från designers, modereportage och catwalken, där traditionella ideal utmanas. Utställningen är uppbyggd kring fem teman: storlek, kön, ålder, funktionsvariation och etnicitet. Förutom plagg från kända designers som Max Mara, Dries Van Noten, Vivienne Westwood och Ashish visas modemagasin, klipp från modevisningar, bilder av den legendariske modefotografen Chris Moore, samt filmade intervjuer. Designer, influencers, modeller, stylister, fotografer och redaktörer delar alla med sig av sina erfarenheter av modebranschens förändring mot ett mer inkluderande förhållningssätt.

”Att visa modeutställningar är inte helt oproblematiskt och det är viktigt att vi som Textilmuseum vrider och vänder på perspektiven kring mode. Body Beautiful blir en frisk fläkt och en modeutställning utöver det vanliga. Den både ifrågasätter och inspirerar till att skapa en mer inkluderande modebransch. Det känns extra roligt att kunna visa denna utställning i Borås som är en betydande stad för Sveriges mode, säger museichef Ulrika Kullenberg.

Utställningen kommer från National Museums Scotland i Edinburgh och innehåller ett tjugotal outfits från 1980-talet till idag från både museets egna samlingar och privata inlån. Body Beautiful är National Museums Scotlands andra internationellt turnerande utställning och Textilmuseet är först ut att visa den på turnén.

”Utställningen är en hyllning till de inspirerande personer som ifrågasätter och förändrar modebranschen. Samtidigt är den också en påminnelse om att det finns mycket kvar att göra. Vi hoppas att utställningen ska öppna upp för diskussion och reflektion kring modets ideal och inverkan på oss alla”, säger utställningsproducent Eva Blomqvist. Källa Textilmuseet