Textilmuseet, In Character - Costumes & Images                                                                

Pågår: 15/6 - 27/10

I sommarens och höstens stora utställning på Textilmuseet bjuds vi in till dramatikens förtrollade värld. In Character – Costumes & Images är en utställning där det konstnärliga hantverket inom teaterkostym och fotografi står i fokus. Hur går det till att bygga en karaktär, att klä en känsla?

Sommaren på Textilmuseet blir en djupdykning i kostymer och teatrala karaktärer. Här presenteras ett urval av de sagolika dräkter som kostymdesigner Nina Sandström har skapat till teater-, dans- och operascenen. Kostymerna visas tillsammans med fotograf Magnus Länjes karaktärsporträtt.

Utställningen berättar om arbetet som kostymdesigner och hantverket med att skapa kostymer för scen och film. Från manus till skisser, materialval och konstruktion av de färdiga dräkterna. En stor del av arbetet handlar om att tolka pjäsens karaktärer och bygga upp stämningar och helhetsscener med färger och former, där dräkterna hjälper till att förstärka skådespelarnas rollkaraktärer.
"Jag designar kostymer som förstärker känslorna och berättar en historia. Valet av dräktsnitt, passform och framför allt valet av material och färger är viktigt. Jag använder till stor del återbruk när jag designar kostymer. Vackert nötta plagg som har ”själ” hjälper skådespelaren att komma in i rollen." säger Nina Sandström

"Som Textilmuseum vill vi lyfta fram det här relativt okända yrket som kräver en otrolig hantverksskicklighet och kunskap. Vi är stolta över att få göra en utställning tillsammans med Nina Sandström som är en av Sveriges främsta kostymdesigner och som arbetar på ett så intressant och modernt sätt." säger Eva Blomqvist, intendent på Textilmuseet.

Utställningen har vernissage 15 juni kl 13 i stora hallen.

Biografi


Nina Sandström, utbildad på Konstfack i Stockholm, är verksam som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera. Hon har de senaste tio åren ritat kostymer till en rad nytolkningar av Ingmar Bergmans verk och tilldelades 2017 kunglig medalj för sina framstående instanser som kostymdesigner.

Magnus Länje är porträttfotograf och utbildad på City University of New York. Under sina 10 år som fotograf i New York porträtterade han många berömda personer, från Jerry Seinfeld till Salman Rushdie. I Sverige har han fotograferat näringslivstoppar, kulturpersonligheter och politiker som t.ex. de båda statsministrarna Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Källa: Textilmuseet. Foto Magnus Lärje.