Textilmuseet, I ritens rum                                                                                                                 

Pågår: 5/10 - 12/1 2020

Över en kista i rummets mitt är ett vitt bårtäcke draperat. Det är vävt i silke och ull. Lätt att hålla i famnen, rulla ihop, vika ut. Det är vävt för ett ömsint farväl. Bårtäcket handlar inte om döden utan om livet.Det är för oss levande. 

Birgitta Nordström är textilkonstnär och forskare som i sitt konstnärskap gestaltar riten och handlingen i livets svåraste skeden. Textilierna blir ett taktilt språk i tystnaden eller där orden inte räcker till.

"Jag vill att det vita ska skimra. För mig är det begynnelsens och sorgens färg. Början och slut. Jag väver ett bårtäcke för begravningens rit och tänker på dem som en gång kommer att drapera täcket över den döde. Livet kommer nära, men också döden." säger Nordström.

I utställningen finns också svepefiltar, vävda för barn som dör under graviditet. Med filtarna kan vi famna, hålla och linda.

Utställningen visar också övrig konst som berör samma tematik, men på ett mer abstrakt vis. I ritens rum – om mötet mellan tyg och människa är en berättelse om livet, förlusten, döden i livet. Det handlar om minnen.

"Vi har länge velat göra en större utställning med Birgitta Nordström eftersom hon är en av de viktigaste samtida textilkonstnärerna"säger Textilmuseets intendent Malena Karlsson. "Utställningen är angelägen ur många aspekter både ur ett rent konstnärligt perspektiv men även utifrån det faktum att det handlar om hur textiler fyller en praktisk funktion i nära relation till människors sorg."

Biografi:
Birgitta Nordström tog 1995 en MFA i Textil konst vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet. Hon har utfört ett flertal offentliga uppdrag för bl.a. en konserthall, sjukhus och kyrkor. 2009-19 var hon universitetslektor på HDK och under den perioden fick hon möjlighet att ta en konstnärlig licentiatexamen i konsthantverk. Källa: Textilmuseet. Foto: Peder Hildor.