Foto: Alingsås Museum

Alingsås Museum-  Ha - Spara - Ta tillvara

Pågår: Tillfälligt Stängt 

Tisdagen den 19 november öppnar Alingsås museums nya mini-utställning Ha, spara, ta tillvara, på våning tre. Temat är hållbarhet och utställningen visar hur och varför människor valde att reparera sina saker och hur vi idag konsumerar, värderar, sparar eller slänger.

    - Idén kommer såklart från en av vår tids viktigaste frågor, hur vi kan spara jordens resurser genom återbruk, berättar Mikael Hammelev, ny utställningsproducent på Alingsås museum.

Ha, spara, ta tillvara belyser människors olika värdering av saker. Att ett föremål bedöms helt och funktionellt eller kanske trasigt, utdömt och omöjligt att reparera. I dagens samhälle ställs vi inför liknande frågor. Men på vilka sätt har synen på föremål och deras användning förändrats?

    - Jag har kikat på det äldre Alingsås genom bland annat tidningsurklipp från arkivet där man kan spåra tendenser av vad man satte värde på, fortsätter Hammelev. Under sämre tider som exempelvis första världskriget annonserade man om borttappade kläder och skodon som kunde återfås mot erläggande av annonskostnader. Även knappar och exempelvis ett kopparlock till en kastrull var högt värderade saker man ville återfinna.

I en monter på utställningen kommer man till exempel att visa hur man återanvänder lump genom att finfördela de gamla textilierna till en massa för att göra papper av. Även fleece och återbruk av PET-flaskor tas upp.

    - Sådant är spännande att ställa mot vår tid, avslutar Mikael Hammelev.

 Källa: Alingsås Konsthall.