Copyright by gianniversaceretrospective

Textilmuseet, Gianni Versace Retrospective

Pågår: 30/11 - 16/8  2020

Textilmuseet presenterar en hyllning till modeskaparen Gianni Versace i vinterns stora modeutställning Gianni Versace Retrospective. Välkommen till en emotionell resa genom Gianni Versaces estetik – ett möte mellan exklusiva material, street style, djärva skärningar, översvallande mönster, antika motiv och popkonst.

Idag associeras namnet Versace framförallt med italiensk glamour och kanske även med Gianni Versaces tragiska bortgång 1997 efter TV-serien ”American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace” (2018). Textilmuseets utställning berättar istället om den normbrytande modeskaparen Gianni Versace som startade det som kom att bli ett av världens mest berömda modehus.

"Versace är just nu högaktuell på flera plan. Det är bara att öppna vilket modemagasin som helst så kryllar det av Versace-inspirerande mönster och 80/90-talssnitt. Men även den designfilosofi som kännetecknade Gianni Versace är samtida och lika viktig idag; ifrågasättandet av manligt och kvinnligt, normer och sexualitet. Allt som allt blir det en väldigt inspirerande utställning" säger Ulrika Kullenberg, museichef. 

Gianni Versace Retrospective visar ett 70-tal utvalda outfits för både dam och herr från Gianni Versaces glansdagar mellan 1989-1997. Plaggen har lånats in från några av världens främsta samlare av Gianni Versaces design, där huvudsamlaren är Antonio Caravano från Italien. Utställningen har tidigare visats i Kronprinspalatset i Berlin där den arrangerades av Versace-entusiasten Karl Von Der Ahé som även kurerar utställningen i Borås i samverkan med Textilmuseet.

"Det blir en tematisk utställning där några av de främsta kännetecknen för Giannis design lyfts fram, som t.ex. hans innovativa mönsterdesign, ovanliga materialkombinationer och samarbetet med kändisar och supermodeller. Här visas ett brett urval av både dam- och herrplagg, inklusive exempel från några av hans mest ikoniska kollektioner som ”Pop Art” (1991), ”Miss S&M” (1992) och ”Punk” (1994)" säger Ewa Blomqvist, intendent. Källa Textilmuseet.