• Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs Stadsmuseum 

Adress: Norra Hamngatan 12, 411 14 Göteborg
Telefon: +46 31 368 36 00
E-Post: stadsmuseum@kultur.goteborg.se
Service: Museibutik, kafé, faktarummet, barnens museum
Övrigt: Till tillfälliga utställningar, info, hitta, karta   ↴
Till Hemsida

Göteborgs Stadsmuseum

Göteborgs stadsmuseum ligger i Ostindiska huset som uppfördes av Ostindiska kompaniet under mitten av 1700-talet. Under ett besök på Museet får du tillgång till en av Göteborgs äldsta och kulturhistoriskt mest intressanta byggnader, en miljö som påminner om den tid då skepp lämnade Göteborg för att segla till Kina. Museet  Inspireras av de färgsprakande idéer som genomsyrade staden på 1700-talet.


I sin nuvarande form bildades museet 1993 genom en sammanslagning av Göteborgs arkeologiska museum, Göteborgs historiska museum, Göteborgs industrimuseum, Göteborgs skolhistoriska samlingar och senare Göteborgs teaterhistoriska museum. Göteborgs stadsmuseum driver även Hem i Haga samt Lilla Änggården.


Museet har både tillfälliga och tillsvidare utställningar, exempel på tillsvidare utställningar är:

Göteborgs födelse

Göteborgs stadsmuseum tjuvstartar firandet av Göteborgs 400-årsjubileum med en utställning om stadens födelse och barndom. En period kantad av krig och konflikter, innan staden växte upp till att bli en mångkulturell handelsmetropol, med influenser från hela världen. Göteborgs födelse är framförallt berättelsen om den lilla människan, som inte alltid syns och hörs i historieskrivningen. I utställningen visas också en film som visar hur den tidiga staden kan ha sett ut. Det är den första och enda visualiseringen av 1600-talets Göteborg som producerats. Stadsmuseets arkeolog Tom Wennberg har bistått med historisk kunskap till filmproduktionen. Till sin hjälp har han haft historiska källor som kartor, skrifter och resultat från arkeologiska utgrävningar.
– Vi har lyckats skapa en trovärdig samtida känsla för hur Göteborg såg ut under sent 1600-tal. Det är en upplevelse som ingen nu levande människa har fått vara med om då det finns få bevarade exteriörer inifrån staden från denna tid, säger Tom Wennberg.
Tillgänglighet i fokus Utställningen kommer att vara tillgänglig på fyra språk: teckenspråk, svenska och engelska i appen "Göteborgs födelse" samt i punktskrift. I appen finns dessutom möjlighet att få en syntolkning av utställningen och utställningstexterna upplästa.


Skolplanschen


Skolplanscher har blivit en trendig inredningsdetalj och populära samlarobjekt. Vackra bilder med ett nostalgiskt skimmer som går att hitta både på loppisar på landet och som dyra nytryck. Men en närmare titt visar mer än nostalgi. De är ofta idealiserande och ibland fördomsfulla. Göteborgs stadsmuseum har en stor samling av skolplanscher och de skildrar inte bara forna tider och fjärran länder utan även dess samtid. Skolplanscherna visas i två olika utställningar, en fysisk och en webbutställning. Båda utställningarna har möjliggjorts med stöd från Sällskapet för folkundervisningens befrämjande i Göteborgs stift.En värld i miniatyr
Signhild Häller (1896-1978) var en konstnärinna från Göteborg. År 1950 började hon dokumentera olika vardagsmiljöer i skala 1:10 i form av dockskåp. I den kommande utställningen kan vi bland annat titta in hos en tunnbindare, se hur middagen hamnar på bordet hos en skomakare och blicka ut över Kungstorget så som det såg ut på hennes tid. Detaljerna var viktiga för Signhild och hon anlitade flera skickliga hantverkare.
I hennes dockskåp finns till exempel en kakelugn från Rörstrand, golv i riktig ekparkett och tapeter som är vackert handmålade. Hennes förstudier var mycket detaljerade. Hon besökte miljöer, tecknade av samt intervjuade hantverkare om deras arbete. Källa: Göteborgs Stadsmuseum.


Museet visar tillfälliga utställningar om aktuella frågor samt fotoutställningar med nya och gamla bilder från Stadsmuseets samlingar. Museet har även en omfattande programverksamhet med föredrag, debatter, kurser, barnaktiviteter och visningar. På Museet kan du lära dig mer om historien men även ta del av frågor som handlar om staden idag.


För Dig som är fika eller matsugen finns det  kafé, restaurang samt även Faktarummet och Barnens museum.


Sociala Medier: Facebook, Twitter, Youtube och Instagram. Källa: Göteborgs Stadsmuseum. Foto: Kristin Lidell.