Foto: Karin Jantzen 1982

Göteborgs Stadsmuseum, Frispel

Pågår: 25/4 - Våren 2021 

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal generation plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst i Göteborg. FRISPEL öppnar 25 april och är den första utställningen med fokus på den fria scenkonströrelsen på Stadsmuseet.

 – I utställningen uppmärksammar vi ett kapitel i Göteborgs kulturhistoria som många inte känner till. Besökaren får ta del av en spännande exposé som berättar om hur radikala krafter på 60-talet slog sig fria från den traditionella teatern och utlöste en banbrytande scenkonstkultur under de följande decennierna, säger Caroline Mårtensson, utställningsproducent.

Här visas föremål ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Ett urval av teaterkostymer, manuskript, skisser, dockor och ett hundratal föreställningsfotografier vittnar om den kreativitet som exploderade under den radikala eran. Välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna presenteras tillsammans med smalare, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon.

– Det är roligt att få visa ett urval av museets innehållsrika teatersamling i en ny kontext. Utställningen är också högst relevant i en tid då både de fria grupperna och institutionsteatrarna är under lupp och diskuteras högljutt, säger Helena Joelsson Ekström, Utställningschef på Göteborgs stadsmuseum. Källa: Göteborgs Stadsmuseum.