Foto: Karin Jantzen 1982


Göteborgs Stadsmuseum, Frispel

Pågår: 16/5 - Våren 2022 

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande och radikal generation plats i rampljuset. De krossade traditioner, utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för all framtida scenkonst i Göteborg. 

 – I utställningen uppmärksammar vi ett kapitel i Göteborgs kulturhistoria som många inte känner till. Besökaren får ta del av en spännande exposé som berättar om hur radikala krafter på 60-talet slog sig fria från den traditionella teatern och utlöste en banbrytande scenkonstkultur under de följande decennierna, säger Caroline Mårtensson, utställningsproducent.

Här visas föremål ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper. Ett urval av teaterkostymer, manuskript, skisser, dockor och ett hundratal föreställningsfotografier vittnar om den kreativitet som exploderade under den radikala eran. Välkända namn som Nationalteatern och Galenskaparna presenteras tillsammans med smalare, men starkt inflytelserika grupper som Teater Fem och Rubicon.

– Det är roligt att få visa ett urval av museets innehållsrika teatersamling i en ny kontext. Utställningen är också högst relevant i en tid då både de fria grupperna och institutionsteatrarna är under lupp och diskuteras högljutt, säger Helena Joelsson Ekström, Utställningschef på Göteborgs stadsmuseum.

FAKTA: FRISPEL – scenkonst i förvandling 1960-2000

  • FRISPEL är den första utställningen på Stadsmuseet med fokus på den fria och radikala scenkonströrelsen. Här visas föremål ur museets teatersamlingar som aldrig tidigare ställts ut, både från Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper.
  • Kulturskribenten Lis Hellström Sveningson, bland annat välkänd scenkonstkritiker i Göteborgs-Posten, har skrivit utställningstexterna. Frilansande scenografen Heidi Saikkonen har formgett utställningen.
  • På webben finns det redan nu möjlighet att tjuvkika på föremålen som kommer att visas i utställningen, läsa intervjuer, artiklar och se en film om museets teatersamlingar. Ta del av det digitala förhandsmaterialet här.
  • Utställningen öppnar lördag 16 maj kl. 11 på Göteborgs stadsmuseum. Museerna är fortsatt öppna att besöka på egen hand, men besökarantalet kontrolleras i de publika ytorna.
  • Den 16 maj publiceras en digital visning av utställningen i sociala medier och på webben. Visningen kommer att finnas tillgänglig på webben även efter 16 maj.
  • Utställningen pågår till och med våren 2022.
 
Källa: Göteborgs Stadsmuseum.