• Forsviks Bruk

Forsviks Bruk

Adress: Bruksvägen 2, 546 73 Forsvik
Telefon: 010 441 43 65
E-post: forsviksbruk@vgregion.se
Service: Kafé
Övrigt: Till tillfälliga utställningar,  karta, hitta, info ↴
Till Hemsida

Forsviks Bruk

Forsviks Bruk som ligger bredvid sjön Viken strax utanför Karlsborg i Västergötland välkomnar dig till en lika vacker som unik miljö med bruksjärnväg, historiska byggnader och spännande utställningar. Forsviks bruk har en 600 år lång historia och är en del av den svenska industrins vagga.
Det nyrenoverade bruket fungerar som ett levande museum där man kan se arbete i smedja och gjuteri och även följa arbetet vid Forsviks Varv. Det gamla gjuteriet är idag en spännande scen för teater och musik och de övriga byggnaderna används till bland annat utställningar och kurs- och konferensverksamhet.

Två Exempel på fasta utställningar är Byggnaderna berättar, vilken består av ett stort antal byggnader, alla med sin egen historia. Området är klassat som riksintresse och byggnadsminne. Flera av byggnaderna är unika; kalorifären och träsliperiet är till exempel de enda i sitt slag i Sverige. Samt utställningen Avtryck handlar om att göra avtryck i sand liksom i historien. Besökarna får följa med på en tidsresa till Forsviks bruks glansdagar, och lära sig mer om gjutjärnet och om människorna som arbetade med det. Det är bildmaterialet och intervjuer med dem som arbetade på bruket som är basen för utställningen Avtryck och det är deras berättelser vi vill förmedla, säger Forsviks bruks enhetschef Camilla Alexandersson.

Kafé Ada hittar Du i en av brukets äldsta byggnader. Museet anordnar även visningar av kunniga guider.

Sociala Medier: Facebook, Twitter, YouTube och Instagram. Källa/Foto: Forsviks Bruk/Västarvet.