Alingsås Konsthall -  Catti Brandelius – 365 porträtt av Jari

Pågår: 7/9 - 16/11

I utställningen 365 porträtt av Jari utforskar Brandelius innebörden av att teckna någons porträtt. Brandelius har låtit sin make, Jari Enqvist, vara musa och modell och skildrar honom som hantverkare, grubblare och musiker. Oundvikligen sätts även drömmen om tvåsamhet under lupp och får sig några törnar under resans gång.
    —Tidigare har jag själv varit mer i fokus i och med de alter egon som jag har skapat, men nu blir det en balansgång mellan att kunna skapa min konst fritt och att inte lämna ut den jag älskar, säger Catti Brandelius. Vid en tidpunkt blev jag tvungen att backa tillbaka och utvecklade istället karaktären "Showtjejen" för att få en paus, fortsätter hon.

Det startade alltså med kärleken som på ett naturligt sätt fick Brandelius intresserad av mannen och människan Jari och ur det växte behovet av att framställa honom konstnärligt. Mellan 2017-2019 har Brandelius tecknat porträtt av sin man i ett flertalet tekniker; film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk.

Du är intresserad av att finna det obekväma och svåra i vardagen, men vill din modell bli utlämnad åt betraktarens kritiska blick?

—Jari har känt viss tveksamhet mellan varven och har inte alltid hållit med om den bild av sig själv som jag tecknat, säger Catti Brandelius. Vad innebär det att bli sedd och avbildad genom en annan människas lins? Är det ens möjligt att rättvist teckna någon annans porträtt, frågar hon.

Projektet är inspirerat av Picassos relation med sin sista fru Jacqueline Roque, som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av.
    —Det är spännande att vända på de traditionella begreppen, att jag som kvinna betraktar och inspireras av min man, fortsätter Brandelius. Man kan se utställningen som en kärleksberättelse – men jag tar även upp frågeställningar om relationen mellan subjekt och objekt, det vill säga mellan mig som konstnär och Jari som den avbildade. På vernissagen kommer Jari att medverka genom en performance och framföra sin musik, då får han också själv utrymme att berätta vad han tycker och tänker om processen, avslutar hon. Källa: Alingsås Konsthall.