Foto: Världskulturmuseet

Världskulturmuseerna, Breddar sitt digitala utbud

Pågår: Tillsvidare

Världskulturmuseerna växlar upp för att fortsatt kunna erbjuda ett rikt digitalt utbud genom Världskulturmuseernas digitala kanaler och hemsida.

Senaste nytt från Världskulturmuseerna är Dagens visning som livesänds fyra dagar i veckan på Facebook. Följ med de kunniga museipedagogerna på en exklusivt guidad visning direkt i din skärm. Måndag till torsdag klockan 15.00 turas de fyra museerna om att sända live från museet. Måndag sänder Världskulturmuseet, tisdag Östasiatiska museet, onsdag Etnografiska museet och torsdag Medelhavsmuseet.

Världskulturmuseernas digitala läroplattformer Human Nature Skola och Allt har en historia riktar sig mot grundskola och gymnasium och lämpar sig väl för distansundervisning. Human Nature skola har blivit nominerad till ”Årets pedagogiska pris” av Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer. Den digitala läroplattformen innehåller fördjupande, pedagogiskt material med fokus på masskonsumtion och hållbarhetsfrågor. Sidan är särskilt framtagen för skolor i samarbete med lärare som en del av utställningen Human Nature.

Allt har en historia består av tolv kortfilmer där pedagoger och intendenter berättar om vad ett museiföremål kan förmedla om världshistorien. Till varje film ingår lärandematerial som består av handledningar, övningar och fler möjligheter att fördjupa sig kring museiföremål och historia. De kulturer och epoker som avhandlas grundar sig i befintliga läroplaner i skolämnet Historia.

Sedan månadsskiftet går det att besöka Världskulturmuseerna digitalt genom Google Arts & Culture. Med hjälp av StreetView-funktionen kan allmänheten besöka museerna digitalt, mer än 10 000 föremål är tillgängliga via Google Arts & Culture som är en internationell satsning som finns i 80 länder. Världskulturmuseerna finns också på 3D-plattformen Sketchfab där ett urval av föremål från samlingarna har digitaliserats i 3D-format.

För den som söker något att lyssna på så finns Världskulturmuseets podcast Inside the box som avhandlar ämnen som DNA, japonism, samiska myter och mycket mer. Livepodden är ett samarbete mellan Världskulturmuseet, Folkuniversitetet och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs Universitet. Inside the box finns att lyssna på Spotify eller där poddar finns.

Detta är verkligen ett tillfälle att gemensamt kunna kraftsamla våra fyra museers resurser och nå ut nationellt i landet med det digitala material vi erbjuder för skola och gemene man, säger Katarina Ståhl tf. Kommunikation- och marknadschef på Världskulturmuseerna.

Mer om Världskulturmuseernas digitala satsningar hittar du här. Källa: Världskulturmuseerna.