Göteborgs Botaniska Trädgård

Adress: Carl Skottsbergs Gata 22A , 413 19 Göteborg
Telefon: 010-473 77 77
Mail: botaniska.tradgarden@vgregion.se
Service: Restaurang, café, butik    
Övrigt:
Till tillfälliga utställningar, hitta, karta info↴
Till Hemsida

Göteborgs Botaniska Trädgård

Med 16 000 växtarter på 175 hektar är Botaniska trädgården i Göteborg en av de största botaniska trädgårdarna i Europa och anses också vara en av de främsta. Kunskap om växterna utgör basen för hela Botaniskas verksamhet.

Allt sedan starten 1923 har utbildning och vetenskaplig forskning varit grundläggande uppgifter i trädgårdens arbete men även hortikultur och rekreation. Botaniska har ett aktivt samarbete med Göteborgs universitet och fungerar som exkursions- och forskningsträdgård.

Idag bedrivs även ett omfattande pedagogiskt arbete och verksamheten Grön Rehabilitering. Skolträdgården erbjuder skolklasser möjlighet till ekologisk odling, kunskap om kompostering och att väcka ett allmänt intresse för växter och naturen.

Medan de flesta botaniska trädgårdarna i Europa har anlagts på en platt yta i städerna byggdes Göteborgs botaniska trädgård i en kuperad miljö i ett naturreservat vilket gör den naturligt varierad. Naturreservatet ligger mitt i staden Göteborg och här möts den vilda naturen och den odlade trädgården där gränserna ofta är flytande.

I växthusen finns Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Här växer också påsköträdet som är utrotad i sin naturliga miljö men bevaras och sprids tack vare Göteborgs botaniska trädgård. Med fler än 600 000 besökare varje år är Göteborgs botaniska trädgård ett av Västra Götalands främsta besöksmål.
Botaniska har en lång tradition av att förena trädgård och konst och varje år visar vi utställningar av konstnärer inom olika områden. Ibland gör Botaniska trädgården också egna utställningar med botanisk inriktning. Botaniska samarbetar med Valands konstskola, Högskolan för design och konsthantverk, KV konstskola m.fl. Botaniskas utställningslokaler är Floras Rike (på butikens andra våning), Växthusens utställningshus och Stolpboden. Ibland är utställningarna också utomhus i trädgården. Hela entréområdet är också en utställning med nya motiv och teman varje år. Källa: Sociala Medier: Facebook;Twitter, YouTube och Instagram. Källa: Botaniska Trädgården.