Ystads Konstmuseum - JEANNE

JEANNE är både ett projekt och en utställning producerad på eget initiativ av tre ungdomar från Ystad. De tre vännerna Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner läser andra året vid Ystads Gymnasium och driver JEANNE på sin fritid. Deras målsättning är att inspirera andra ungdomar till kreativitet, skapande och att initiera egna projekt.Många ungdomar upplever att det finns för lite att göra på fritiden i Ystad, speciellt när det gäller skapande verksamhet. Med JEANNE vill Elsa, Melanie och Metta visa att det går att ta saken i egna händer.

De sökte själva upp konstmuseet och frågade om museet var intresserat av ett samarbete. Dessutom sökte de medel från La Source som är ett EU-projekt för personer mellan 13 och 25 år. La Source stödjer unga som vill genomföra nya projekt med avsikten att forma och utveckla sin egen och andra ungas fritid. 

Både museet och La Source valde att stödja JEANNE.Utställningen JEANNE innehåller målningar i olja och akryl, fotografier samt teckningar. Fokus i utställningen ligger på att växa upp som tjej i dagens samhälle. Alla tankar och känslor som uppstår i utvecklingen från barn till ung vuxen. Elsa, Melanie och Metta beskriver själva att de upplever övergången som ”en udda tid fylld av förväntan, ängslighet och frigörelse”, något som återspeglas i deras konstverk. Under utställningsperioden uppmanas andra unga som skapar på sin fritid att ta med sina verk till konstmuseet och delta i JEANNE. Projektet förändras och lever vidare genom att allt fler unga röster tillkommer i utställningen.I slutet av september och oktober håller Elsa, Melanie och Metta visningar och samtal kring utställningen tillsammans med museets konstpedagoger. I besöket ingår en workshop i konstnärligt skapande utifrån temat att vara ung idag. 

Programmet är främst riktat till skola via Kulturgarantin men under höstlovet i vecka 44 hålls workshops för alla intresserade.Utställningen är producerad med stöd från EU-projektet La Source och i samarbete med Anna Norberg och Madelene Oldeman som arbetar med konstpedagogik och förmedling på Ystads konstmuseum.

1:a vån.
Metta Ahlner, Melanie Hall och Elsa Ottosson


Källa: Ystads Konstmuseum, Skåne, YstadTider

JEANNE 19 september - 29 november

Info
Adress: St Knuts torg, 271 80 Ystad
Telefon:  +46 (0)411-577285
E-Post: konstmuseet@ystad.se
Till Hemsida
Service: Kafé, museibutik