Wanås Konst - Rana Begum & Martin Jacobson

Fotograf: Courtesy of Jhaveri Contemporary Rana Begum, No 950 Net, 2019. Courtesy of Jhaveri Contemporary

Rana Begum

(f. Bangladesh, 1977) arbetar abstrakt och skulpturalt med färg och form som utgångspunkt och intresserar sig för hur konstverk förändras genom hur ljuset faller eller genom att betraktaren rör sig framför dem. Hon beskriver: Jag vill att konstverken ska omfatta någon slags rörelse, antingen det är i materialet eller människor som fysiskt förflyttar sig runt verket.  Begum utforskar det abstrakta inspirerat av barndomens naturupplevelser, vardagliga materials geometriska former och traditionell islamisk ornamentik. På husväggar eller på rutpapper, i metall eller med akvarell blir upprepade geometriska former minimalistiska presentationer.

Martin Jacobson

(f. 1978 Stockholm) arbetar i dialog med förlagor från konsthistorien som ett sätt att utforska måleriet. När hans verk flyttar in i en av de gamla byggnaderna på Wanås Konst är det de väldiga, handmålade kulisserna, den största 16 x 9 meter, till Jonas Gardells Queen of F*cking everything som lyfts fram som måleri och förvandlar en hel byggnad. Gardell har beskrivit föreställningen som sin sista storskaliga, ett slags final som handlar om mirakel. När han valde att arbeta med handmålade kulisser kombinerade Gardell scenkonsthistoria och sitt eget stora konstintresse. Jacobson arbetade i över ett år i det jättelika formatet med motiv som en rosa soluppgång och glittrande vatten med referenser till, och inspiration från, populärhistoria, religiösa bilder och barock teater.

8 maj – 7 november, 2021

Adress: Hässleholmsvägen, Vanås, 289 90 Knislinge
Telefon: 044–660 71
E-Post: info@wanaskonst.se
Service: Kafé, butik, restaurang

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Skulpturparken omfattar 40 hektar. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och cirka 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter.

Källa: Wanås Konst. Skåne, Wanås