Volvo Museum, Volvo 240 - en svensk ikon fyller 45 år

Volvo Museum, Volvo 240 - en svensk ikon fyller 45 år
Den 11 maj slår Volvo museum upp dörrarna till sin utställning om 200-serien, och i synnerhet den kultförklarade 240-modellen. Besökare kommer bland annat att kunna beskåda IKEA-grundaren Ingvar Kamprads privata exemplar.

– Vi märker att utställning väcker ett stort intresse. Volvo 240 var ju länge den svenska folkbilen kan man säga, så den berör väldigt många, säger Mattias Gustafsson, fordonsansvarig på Volvo museum.

Den 21 augusti 1974 visades Volvo 240 för första gången för media. Modellen skulle bli en dittills exempellös framgång för den svenska biltillverkaren och det dröjde 19 år innan den sista 240:an rullade av bandet i Torslandaverken. Från den 11 maj ställs åtta av de över 2,8 miljoner tillverkade exemplaren ut på Volvo Museum i Göteborg. Utställningen, som kommer att pågå under ett år, innehåller bland annat den allra första tillverkade 240:an, en svartvit polisbil på besök från Polismuseet i Stockholm och IKEA-grundaren Ingvar Kamprads privata 245:a från 1993.

– Det är väldigt roligt att vi får ställa ut Kamprads bil. Han var ju ganska speciell, inget fick kosta onödiga pengar. Så bakrutan är utbytt mot plexiglas efter att han hade backat in i något under alla de åren som han körde bilen, säger Mattias Gustafsson som själv varit på IKEA i Älmhult för att inspektera bilen.

En levande legend

I dag har 240-modellen blivit ett samlarobjekt. Bland entusiaster är turbomodellen särskilt eftertraktad, men allt högre priser betalas även för mer alldagliga versioner i fint skick. Under en ceremoni 1993 överlämnade den dåvarande Volvochefen, Pehr G Gyllenhammar, nycklarna till den sista 240:an som såldes till en kund med orden: ”Vi har haft världens säkraste bil, en av de mest köpvärda bilarna och en bil som redan är en levande legend och som kommer att vara det ännu mer om ett antal år”. Förutsägelsen har visat sig stämma. 


Tider
Tillsvidare
Info
Adress: Arendal Skans, 405 08 Göteborg
Telefon: +46 31 66 48 14
E-Post: museum@volvo.com
Till Hemsida
Service: Butik, kafé
Sociala Medier: Facebook, Instagram

Volvo Museum som ligger på Hisingen bredvid Arendal Skans i Göteborg önskar Dig välkommen till en värld av ikoniska bilmodeller, innovationer och konceptfordon. Museets samlingar är fyllda med allt från personbilar, bussar och lastbilar till motorer och anläggningsmaskiner. Med sin folkliga status och breda genomslag i samhället är Volvo en del av svensk 1900-talshistoria som inte går att undgå.

– Inte sällan hör man hur minnen väcks till liv hos mor- och farföräldrar när de besöker museet tillsammans med barnbarnen. Museet är en perfekt familjeaktivitet för alla generationer. 

Alltsedan museet invigdes 1995 har Museets samling fortsatt att växa. Och förutom utställningsfordonen har Volvo Museum under åren också samlat på sig ett omfattande arkiv av historiska dokument och bilder som ger en unik inblick i hur ett av Sveriges mest framgångsrika exportföretag växte fram. Bland bilar kan exempelvis nämnas,  Pehr G. Gyllenhammars röda Volvo 244 Turbo. Gunnar Engellaus tjänstebil Volvo P1800 med flera.  

Det drivs gemensamt av Volvo Car Group och Volvokoncernen (där bland annat Volvo Lastvagnar, Volvo Bussar, Volvo Penta och Volvo Construction Equipment ingår). Volvo Museum finns till för att bevara Volvos historia och göra den tillgänglig för allmänheten.


Källa: Volvo Museum, Prisma VG