Vandalorum - Resan som redskap

Foto: Designmuseet, Helsingfors,  Produktbild med formgivaren Ilmari Tapiovaara från utvecklingsprojekt på Mauritius 1974

Under våren och sommaren 2021 presenterar Vandalorum Resan som redskap, en utställning där besökaren får följa med på nordiska formgivaresresor världen över. Att resa har spelat en avgörande roll för många formgivare, arkitekter och konsthantverkare i de avlägsna nordiska länderna. Förutom nya idéer och influenser har det möjliggjort möten med okända material och tillverkningsmetoder, gett kunskap och utvecklingsmöjligheter, skapat värdefulla kontakter med likasinnade, samt genererat samarbeten och utvecklingsprojekt. För vissa har resandet varit en direkt nödvändighet för att undkomma ohållbara eller rent av livshotande situationer.

Genom filmer, fotografier, resedagböcker, brev och vykort, ger utställningen en närmare inblick i resor som gjorts från 1940-talet till idag. Parallellt med denna dokumentation visas de föremål, byggnader och andra projekt som skapats på resmålet eller efter hemkomst. Utställningen och dess katalog tar sig också an de konsekvenser resorna fått, samt på vilket sätt de förändrats sedan 1940-talet: från att ha varit omsorgsfullt planerade och kostsamma långfärder, till att bli så tillgängliga att de blivit en del av vardagen — till att de det senaste året närmast helt ha omöjliggjorts pga pandemin.

40 nordiska formgivare, arkitekter och konsthantverkare (enskilda eller grupp) ingår i utställningen:

Alvar Aalto, Iman Aldebe, Vivianna Torun Bülow-Hübe, COMPANY,
Ingrid Dessau, Sverre Fehn, Rasmus Fenhann, Kaj Franck, Josef
Frank, Glimpt, Saara Hopea, Karen Ihle & Jens Eliasen, Fujiwo
Ishimoto, Maija Isola, Arne Jacobsen, Ville Kokkonen & Harri
Koskinen, Samu-Jussi Koski, Henrik Kubel, Yrjö Kukkapuro, Anne
Mette Larsen, Lisa Larson, Bruno Mathsson, Antti & Vuokko
Nurmesniemi, Margrethe Odgaard, Masayoshi Oya, Raili & Reima
Pietilä, Grete Prytz Kittelsen, Åsa Pärson, Tina Ratzer, Anders
Herwald Ruhwald, Ingegerd Råman, Kustaa Saksi, Kyllikki
Salmenhaara, Ramona Salo Myrseth, Johanna Seelemann & Björn
Steinar, Brynjar Sigurðarson, Ilmari Tapiovaara, Mats Theselius, Jørn
Utzon, Hans J. Wegner

Utställningen är producerad i samarbete mellan Vandalorum, Designmuseet i Helsingfors och Kunstmuseet i Tønder, Danmark.

Curatorer: Anna Vihma, Elna Svenle och Anne Blond
Utställningsarkitekt: Henri Halla-Aho
Grafisk design: Kobra
Utställningen möjliggörs av Nordisk kulturfond, Letterstedtska föreningen, Clara Lachmanns Stiftelse och Estrid Ericsons Stiftelse.

27 mars 2021 - 19 september 2021
Adress: Skulpturvägen 2, 331 44 Värnamo
E-Post: info@vandalorum.se
Service: Restaurang, cafè, webshop
Vandalorum är ett levande museum. Här visas 10-15 unika utställningar per år som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna, som minner om den monumentala torklada som en gång låg på platsen, är uppförda efter ett originalkoncept av den prisbelönte italienske arkitekten Renzo Piano.
Källa: Vandalorum, Småland