Vadsbo Museum

Vid Tidans utlopp i Vänern ligger den vackra Residensön Marieholm. Här kan du promenera runt i en vacker miljö med gamla byggnader och ståtliga rabatter. Det före detta landshövdingsresidenset Marieholm består av huvudbyggnaden och sex flygelbyggnader. Museet är inrymt i fyra av dessa flyglar, varav två är publika.

Vadsbo Museum visar ett urval av bygdens historia från forntiden fram till idag. Ett stort fokus ligger på stadens industrier och de hantverkare som format staden, däribland AB Tidan Unica med den kända Unicaboxen. Du kan även se Klippås gamla frisörsalong från 50-talet och Vadsbo Museums tillfälliga utställningar.

I Stallet visas den nya basutställningen som presenterar ett axplock ur museets samlingar. Med hjälp av historiska föremål visar Vadsbo museum Mariestads framväxt från förhistorisk tid fram till 1900-talets början, bygdens utveckling, formandet av administrationsstaden och residensstaden.

I Industri visas också Katrinefors bruks äldsta pappersmaskin från 1872. I utställningen får man också en bild av äldre och nyare lokala företag, bland annat Mariestads bryggeri, Nike, Klings Glass och Electrolux.

I Stallet finns museibutiken med varor från lokala producenter och hantverkare. Där finns också möjlighet att sitta ner och bläddra i lokalhistorisk litteratur, som finns till försäljning.

Sociala Medier: Facebook.

Adress: Marieholmsbron 3, 542 30 Mariestad
E-Post: museum@mariestad.se
Service: kafé, butik

Källa: Vadsbo Museum/Västarvet, Västergötland, Mariestad Foto: Av I99pema - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62421740.