Västergötlands Museum - Knäpp Knäpp Knäpp

Foto: Anders Karlsson, Västergötlands Museum


Vem var Anders Karlsson? En särling, en ensamstående, kringflackande, excentrisk 
suput? Ett original, en frihetstörstande, knäpp och gudabenådad begåvad konstnär? Hur man än väljer att kategorisera Anders ”Knäpp” Karlsson så är det ofrånkomligt att hans bilder har en lockelse. De är underfundiga, roliga, överraskade och de kastar oss i händelser. Vi möter människor från förr på ett sätt som vi inte sett dem förut. De känns levande. De verkar ha roligt. Vi kan se fattigdomen och den tuffa vardagen, men Anders fotografier fångade också något annat - glädjen i det enkla med vänner, familj, barn och djur.

Bygdefotografen Anders Karlsson skildrade människor i vardag och fest under en lång period mellan år 1920 och 1960. Med nyfikenhet åkte han runt på sin cykel, senare lättviktare, och förevigade människor och gårdar runtom i Västergötland. Född i Tanum 1893, bosatt i Grebbestad, Göteborg, Alingsås, Falköping, Götene, Kristinehamn, och så småningom i Götlunda norr om Skövde där han gick bort, 74 år gammal.

aab593a5-cf77-49b4-91ce-aa9bb9431249jpg
Foto: Anders Karlsson, Västergötlands Museum

Istället för pensel och duk som ”gåramålarna” använde hade han sin bälgkamera och glasplåtar. Anders Karlssons bilder är tekniskt intressanta och fotografiskt nydanande. Tidigt började han retuschera sina bilder, labbet hade han med sig. Han skrev in kommentarer och datum genom att själv rista direkt i negativen. I museets samlingar finns 14 000 glasnegativ som vittnar om hans, även i ett nationellt perspektiv, unika fotografiska gärning. Utställningen bygger på hans bilder men kompletteras också med intervjuer och texter. Utställningen öppnar den 4 augusti och pågår till våren 2021 då den går ut på en turné i Västsverige.

Källa: Västergötlands Museum, Västergötland, SkaraTider
4/8 - Våren 2021

Info

Adress: Stadsträdgården, 532 31 Skara
Telefon: +46 511 26 000
E-Post: info@vgmuseum.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé