Värmlands Museum, Torsby Finnskogscentrum

Bild: Creative Common erkännande

Sommarens utomhusutbud kring Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet växer och lagom till midsommar öppnar utomhusutställningen ”SKOGEN VISKAR - Förnimmelser av ett skogsfinskt liv”. Utställningen är en ljudande och visuell gestaltning med ljud av finnskogen förr och nu, skapad
av det kreativa konstnärskollektivet Rau-Rau Creative. Verket är skapat för Torsby Finnskogscentrum och har möjliggjorts genom projektet Finnskogen – Vägen till Världsarv, som verkar för att få finnskogen listat som ett av UNESCOS världsarv.

Utifrån centrala delar i den skogsfinska kulturen som svedjebruk, boskapsskötsel och rökstugor har konstnärsgruppen gestaltat genom samspelet av ljud- och bildkonst, för att involvera flera sinnen.Bildkonsten består av illustrationer, skapade med inspiration från gamla fotografier och berättelser. Ljudkonsten är en kombination av gamla röstinspelningar med människor från trakten, samt nya inspelningar av natur, vardagssysslor och musik.

Om Finnskogen - Vägen till världsarv:
varmlandsmuseum.se/finnskogen-vagen-till-varldsarv/
Om Rau-Rau Creative:
rauraucreative.com

Den 15 juli öppnar Torsby Finnskogscentrum för sommarsäsongen. Försiktighetsåtgärder har vidtagits på grund av Covid-19 och utbudet har anpassats.

Källa: Värmlands Museum