Värmlands Museum - Om tiden blir. ett förunderligt ting

Albert och Tea Johansson, Nyåker, Nordmaling 1956. Foto Sune Jonsson

Värmlands Museum visar i sommar en av Sveriges främsta dokumentärfotografer genom tiderna, som skildrat människor och det svenska landskapets karga skönhet i tider av stor förändring. Utställningen Om tiden blir… ett förunderligt ting öppnar i Karlstad den 1 juli.

Sune Jonsson (f. 1930–2009) räknas som en av Sveriges viktigaste och främsta dokumentärfotografer. Med ett lågmält och levande bildspråk har han skildrat det svenska kulturlandskapets vidsträckta och karga skönhet. Bilderna är viktiga dokument men också tidlös poesi som gestaltar det oglamorösa i människors vardag och ett samhälle i förändring. Från 1960-talet och fram till sin pensionering arbetade han som fotograf vid Västerbottens museum och blev rikligt belönad med priser, bland annat det internationella Hasselbladspriset (1993).

962734b2-fc2c-40b5-a1e0-7c24f483a4bajpg

Foto: Sune Jonsson

För nya generationer fotografer är hans bilder ständigt en viktig inspirationskänsla. Sune Jonsson är inte bara ett namn, det är ett begrepp som står för en humanistisk bildstil präglad av djup respekt för människors integritet och subtil känsla för budskapen i deras miljö.

Utställningen Och tiden blir… ett förunderligt ting visar på mångsidigheten hos det fotografiska mediet, raffinerat enkelt och tidlöst slagkraftigt.

Utställningen är producerad av Västerbottens Museum

Källa: Värmlands Museum, Värmland, Karlstad

Tillsvidare

Adress: Sandgrundsudden