Värmlands Museum - Färgklang och formstyrka

Konstnär Josef Grünewald.

1900-talskonst med modernismens mest erkända svenska konstnärer står i fokus när utställningen med Marja och Rune Wiréns samling öppnar på Värmlands museum den 2 september.

År 2005 fick Värmlands Museum en fantastisk donation med konst av många av 1900-talets mest kända manliga svenska konstnärer. Gåvan kom från makarna Wirén som samlade på konst under lång tid och fyllde sitt hem vid Pråmkanalen i Karlstad med konst, konsthantverk och antikviteter som de tyckte om. Alla samlare har olika principer och mål med sin samling. Därför blir varje samling unik. Konsten som visas i denna utställning är vald av två personer som älskade konst och deras preferenser har styrt innehållet.

Axel_ZachrissonjpgAxel Zachrisson

I samlingen ingår skulptur och måleri av några av de främsta konstnärerna i Sverige under 1900-talets första hälft. I samlingen finns prunkande stilleben av bland andra Albin Amelin, Tor Bjuström och Isaac Grünewald, landskapsskildringar av Thor Fagerkvist, Carl Kylberg, Karl Nordström, Inge Schiöler och Birger Simonsson samt studier av Helge Frender, Einar Jolin och Carl Wilhelmson. Bland skulptörerna som är representerade i samlingen finns Carl Eldh, Christian Eriksson, Liss Eriksson, Bror Hjorth, Arvid Knöppel och Carl Milles.

Utställningen är producerad av Värmlands Museum. Detta är första gången samlingen visas i sin helhet.

Läs mer:
https://varmlandsmuseum.se/utstallning/wirens-samling/


Källa: Värmlands Museum, Värmland, KarlstadTider


2/9 - 31/1 2021

Info

Adress: Sandgrundsudden
Telefon: 054-701 19 00
E-Post: museet@varmlandsmuseum.se
Till Hemsida
Service: Kafé, restaurang, matsäcksrum, bibliotek och arkiv