Värmlands Museum, Öppnar igen

Värmlands Museum på Sandgrundsudden i Karlstad.

Efter en minst sagt annorlunda vår öppnar nu dörrarna till Värmlands Museum igen. Den 1 juli går det åter igen att besöka museet på Sandgrundsudden i Karlstad – om än med ett delvis anpassat utbud.

Det var i slutet av mars som många museer i Sverige och internationellt stängde tillfälligt, på grund av den pågående pandemin och risken för allmän smittspridning av Covid-19. När den svenska regeringen den 27 mars införde förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer, blev det svårt att fortsätta hålla museet öppet. Dels på grund av risken för smittspridning, men även på grund av de stora konsekvenserna för museets ekonomi. Redan veckorna innan märktes ett kraftigt minskat publiktryck med intäktsbortfall som följd.

- Initialt arbetade vi utifrån strategin att ställa om verksamheten till att istället vara tillgänglig utomhus och digitalt, men det visade sig finnas ett starkt allmänintresse att museet ska hålla dörrarna öppna i sommar. Museets betydelse för såväl näringsliv, besöksnäring och folkhälsa i Värmland har lyfts, vilket känns väldigt positivt, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

Genom ett ekonomiskt bidrag från Karlstads kommun och en tillfällig hyressänkning från Region Värmland, täcks en del av de ekonomiska förlusterna som pandemin orsakat.

- Tack vare ett extra bidrag och en utökad budgetram, kan vi med glädje hälsa besökare välkomna till museet igen, och vi hoppas att alla är rädda om varandra och tänker på att hålla avstånd, säger Åsa Hallén.

Museet öppnar den 1 juli med ett anpassat utbud. En dokumentär fotoutställning med fotografen Sune Jonssons bilder av ett Sverige i förändring under 1960-talet Om tiden blir… ett förunderligt ting och konstbasutställningen Insyn och utblick – dialoger med konstsamlingen. Bibliotek, museibutik och kafé och restaurang Matbruket, öppnar samtidigt.

Den 8 juli öppnar Torsby Finnskogscentrum och den 15 juli öppnar von Echstedtska gården i Kila och Långbans gruv- och kulturby.

Anpassade öppettider gäller på alla ställen tills vidare: onsdag–söndag kl 11–16.

Källa: Värmlands Museum