Världskulturmuseet - Svarta Tråden

Foto: Robert Preston

Afrikanskt mode har på senare tid rönt stor uppmärksamhet på den internationella modescenen. Några av de mest omtalade afrikanska modeskaparna intar nu Världskulturmuseet där deras kreationer mixas med textil och föremål ur museets samlingar i utställningen Svarta Tråden.

Den 10 oktober slår Världskulturmuseet upp portarna till utställningen Svarta tråden där samtida modeskapare med ursprung i Västafrika möter klassisk textil ur Världskulturmuseernas samlingar.

Utställningens medskapare Marché Noir och Imane Ayissi är två Paris-baserade varumärken som gör stort avtryck på den internationella modescenen. De använder sig av traditionella afrikanska material, mönster och tekniker i sina kreationer. Genom att gå tillbaka till rötterna skapar de nytt.

- I Världskulturmuseernas satsning Afrika pågår är medskapande med externa kreatörer, forskare och organisationer en central metod. Vi lär oss fantastiskt mycket om kulturarvet vi förvaltar och dess betydelser i samtiden genom att i Svarta tråden jobba med några av de mest spännande modeskaparna idag, säger Michael Barrett, intendent på Världskulturmuseerna.

Utställningens design är inspirerad av Agbozume – en gigantisk marknad i Ghana som länge varit centrum för handel med textil och kläder. Marché Noirs grundare Amah Ayivi besöker marknaden regelbundet för att få inspiration och köpa handgjorda tyger och second hand-kläder, som han omformar till plagg för Parismarknaden.

- Genom mitt hantverk vill jag inspirera och lyfta den afrikanska hantverkstraditionen globalt, säger Amah Ayivi.

Utställningen är ett samarbete mellan Världskulturmuseernas projekt Afrika pågår och Marché Noir, Art Comes First, Imane Ayissi, Just Africa och Franska Institutet i Sverige.

Källa: Världskulturmuseet, Göteborg

10/10  – 11/4  2021