Världskulturmuseet - Kimono - från Kyoto till catwalk

KIMONO Times, Akira Times, 2017. © Akira Times

Kimonor från 1600-talet till dagens nytolkningar på Tokyos gator, i modeindustrin och på vita duken. Det är nu klart att Sverige inleder världsturnén för den stora utställningen Kimono - från Kyoto till catwalk, producerad av Victoria and Albert Museum i London.

Utställningen som slog upp dörrarna på Victoria and Albert Museum (V&A) i London i februari men tvingats till begränsad visning på grund av coronapandemin, har fått strålande recensioner. Kimono- från Kyoto till catwalk är en sällsynt rik exposé med över 300 unika föremål varav många ikoniska plagg och berättar om kimonons betydelse genom tiderna, både i Japan och i övriga världen. I Göteborg kommer utställningen att kompletteras med fyra kimonor ur Världskulturmuseernas samling.
Kimono_blue_Victoria and Albertjpg
Victoria and Albert Museum, London

-Vi är otroligt glada över att V&A väljer Sverige och Världskulturmuseet som första stopp för utställningen på dess internationella turné. Kimono- från Kyoto till catwalk är ett spännande exempel på världskultur i bemärkelsen att kimonon är i ständig förändring och utveckling i mötet med andra kulturer, säger Ann Follin, överintendent på Världskulturmuseerna.

Utställningen är producerad av Victoria and Albert Museum i London där den på grund av coronapandemin haft begränsad visning under våren 2020 och nu åter visas från slutet av augusti till mitten av oktober 2020. På Världskulturmuseet i Göteborg öppnar utställningen den 12 december och visas till den 2 maj 2021.

Källa: Världskulturmuseerna, Göteborg, Stockholm

12/12 - 2/5 2021