Världskulturmuseerna - Google Arts & Culture

Google street view från utställningen Tillsammans

Nu kan besökare kan runt digitalt bland över 10 000 föremål från Världskulturmuseerna i Stockholm och Göteborg, över 300 föremål kan nu utforskas i detalj online på Google Arts & Culture av människor runt om i världen. Detta som ett resultat av ett partnerskap med Google. Tack vare de nya virtuella utställningarna kan användarna se niombon från Kongo, de två stenväktarna från Costa Rica, buddhorna från Tibet, mumiesarkofagen från Egypten och många andra skatter i museerna med bara några klick till Östasiatiska museet, Etnografiska museet, Världskulturmuseet och Medelhavsmuseet.- Äntligen blir Världskulturmuseernas utställningar tillgängliga oavsett om du arbetar med ett skolprojekt i Arvidsjaur eller är en nyfiken besökare från Ankara, säger Magnus Johansson, digitaliserings koordinator på Världskulturmusserna. Virtuell turné med StreetView

Med hjälp av StreetView-funktionen kan besökare röra sig runt i museerna, välja objekt som intresserar dem och klicka sig närmre för att utforska objekten mer.

Googles egna fotografer har tagit 360 graders bilder av utvalda utställningar som sedan fogats samman, vilket möjliggör smidig navigering av över 12 utställningar på de fyra museerna. Kliv in i Medelhavsmuseets egyptiska gravkammaren, besök koreagalleriet på Östasiatiska museet, kika in i tehuset på Etnografiska museet och få en bild av den interaktiva barnutställningen Tillsammans på Världskulturmuseet.- Google Arts & Culture är en global satsning - en del av vår ambition att organisera världens information och göra den tillgänglig och användbar för alla. Att Världskulturmuseernas fantastiska samlingar blir mer tillgängliga skapar nya möjligheter i tider som dessa. Det hjälper också till att få fler att upptäcka mer, oavsett var man befinner sig, säger Liudmila Kobyakova, programchef på Google Arts & Culture. 

Källa: Världskulturmuseerna