Uppsala Konstmuseum - Stipendiater 2020

Maria Nassos, Flygfärd, gouache, akvarell, 2020, fotograf Maria Nassos.

Uppsala konstmuseum håller stängt för att bidra till minskad smittspridning i samhället. Därför visas nu utställningen Stipendiater 2020 enbart digitalt. Det är en spännande utställning där sju kulturstipendiater möts och visar upp en variation av uttryck och tekniker.

Lördagen den 5 december 14.00 invigs utställningen Stipendiater 2020 digitalt på Uppsala konstmuseum. Det är stipendiater inom bildkonstområdet från Uppsala kommun, Tierps kommun och Region Uppsala. Återkommande teman i verken är relationen mellan människa och natur.

Invigningen sker via Facebook med tal av Cecilia Linder (M), ordförande i Region Uppsalas kulturnämnd. Konstnärerna medverkar. Parallellt invigs även utställningen Någonting som rör sig av Rebecka Holmström, även den digitalt.

Utställningen kommer även att kunna ses via sociala medier genom livesända visningar och intervjuer med konstnärerna.

De sju konstnärerna har under 2020 mottagit kulturstipendium inom området bildkonst från Uppsala kommun, Tierps kommun eller Region Uppsala. Pristagarna är Hanna Beling (Uppsala kommun), Aron Landahl (Uppsala kommun), Helena Laukkanen (Region Uppsala), Charlotte Melander (Uppsala kommun), Elin Sundström (Region Uppsala), Maria Nassos (Uppsala kommun) och Karin Willén (Tierps kommun).

Mer om utställningen

I årets stipendiatutställning möter vi sju konstnärer verksamma i Uppsala och Tierp. Utställningen visar en bredd med många olika uttryck och tekniker som måleri, skulptur och performance. Men här finns också gemensamma teman som berör relationen mellan människa och natur. Karin Widén undersöker historia och samtid om skogsproduktion vid en plats i verket Exkursionen 2 – Hållnäs halvön.

Elin Sundström utgår från vattnets flöde och platser kring Sävaån i River-and-I. Hanna Belings bronsskulpturer Bulldog I och Bostonterrier blir träffande karaktärsskildringar och öppnar subtilt gränser mellan människa och djur.

Charlotte Melander skapar organiska naturformer av koppar och bladguld i installationen Handshaped landscape. Aron Landahl visar sina originalillustrationer från barnböckerna Titta Rödluvan och Dropp dropp. Helena Laukkanens installation Frossa undersöker våra sinnliga behov och begär. Maria Nassos serie med akvareller inspireras av gamla folksagor och Elsa Beskow.

5 december 2020 – 7 februari 2021

Adress: Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1, ingång E