Uppsala Konstmuseum - Relationer

Lars Erik Falk (1922–2018), Färgpiano, akryl på MDF, 41x62 cm,1953, Uppsala konstmuseum. Foto: Pär Fredin.

Sex generationers konkretister, sex konstnärer med en gemenskap i ett bildspråk som har fokus på färgers, ytors och linjers samspel. Relationer är titeln på en serie verk av Cajsa Holmstrand, men avser för hela utställningen också de olika relationer som finns och uppstår – inom konstverken, mellan konstverken, mellan generationerna och mellan konstverk och betraktare.

Den konkreta och konstruktiva konsten växte fram under 1900-talets början då konstnärer som Piet Mondrian, Kasimir Malevitj och Sonia Delaunay-Trek gick från att abstrahera motiv från en befintlig yttre verklighet till att skapa konstverk som var sin egen realitet, befriade från förväntningar på representation och symbolik. Tyngdpunkten lades istället på det som ansågs vara konstens egenvärden, det konkreta: Rytm, rörelse, dynamik och balans. Man använde sig av de geometriska grundelementen – rektangeln, kvadraten, triangeln och cirkeln – och valde grundfärgerna rött, blått och gult och sökte sig bort från det som inte uppenbart associerades till den omgivande naturen.

Den konkreta konsten har haft en stark position inom svensk modernism och har även gett upphov till postmoderna och samtida kommentarer. Utställningen består av verk från tiden efter andra världskriget fram till våra dagar. Den innehåller även flera exempel på konstverk som är integrerad med arkitektur och miljö på offentliga platser som skolor och sjukhus.

Anna Nyberg, den yngsta i gruppen, tillhör en annan generation, en post-modern generation som är skolade i att angripa frågeställningar om färger och former, komposition och rumslighet på ett annat vis, lite mer prövande och dekonstruerande. Det kan vara frågor om vad en upplevelse består av och hur en rumslig osäkerhet kan gestaltas. Men med sitt formspråk knyter Nyberg an till sina äldre konstnärskollegor och deltar i de relationer som skapas.

De sex konstnärer som deltar i utställningen Relationer är Elli Hemberg (1896–1994), Olle Bærtling (1911–1981), Lars Erik Falk (1922–2018), Kurt Simons (född 1940), Cajsa Holmstrand (född 1951) och Anna Nyberg (född 1966). Det är sjuttio år mellan den äldsta och yngsta konstnären.

24 oktober 2020 fram till 7 februari 2021
Adress: Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1, ingång E