Uppsala Konstmuseum - Någonting som rör sig

Rebecka Holmström, Blicken, blyertsteckning på papper 2020, foto Rebecka Holmström.

Konstnären Rebecka Holmström är Uppsala kommuns ateljéstipendiat 2019/2020. Nu presenteras hennes omfattande teckningsprojekt där mineralen grafit spelar huvudrollen. På grund av det allvarliga läget kring Covid-19 växlar Uppsala konstmuseum om och håller invigningen digitalt på Facebook.

Invigning av utställningen livesänds på Uppsala konstmuseums Facebooksida klockan 14.00 den 5 december. Invigningen sker tillsammans med utställningen Stipendiater 2020.
 Även visningar kommer att ske digitalt, då museet håller stängt fram till 13 december för att bidra till minskad smittspridning i samhället.

Som Uppsala kommuns ateljéstipendiat för nyutexaminerade konstnärer har Rebecka Holmström under ett år fått tillgång till en plats i Ateljéföreningen Hospitalet, där hon arbetat med ett omfattande teckningsprojekt.

Mer om utställningen

Någonting som rör sig är en långsam uppgörelse med tecknarens relation till bilden, och reflektioner kring hur bilden också ibland skymmer en större kausalitet. Rebecka Holmströms arbete tar avstamp i ett intresse för rörelse och material, vad de kommer ifrån, men också de större ekosystem av mineraler, förflyttningar och verklighetsbeskrivningar som vi människor är en del av.

Arbetet Någonting som rör sig har fört konstnären till samtida politiska frågor om grafitextrahering i Nunasvaaragruvan i Kiruna kommun och reflektioner kring en kropp och ett berg. Här finns också ett intresse för seendet och det mest grundläggande visuella elementen som linjen, punkten och rörelsen.

Rebecka Holmströms bakgrund som scenograf och performancekonstnär, med ett intresse för kollektiva processer har skapat ett eget uttryck i en omslutande installation av teckningar och animationer på ritpapper.

Konstnären laborerar med olika tekniker av animation, film, samt ett skrivande. Här syns spår av tidiga avantgarde-experiment både från filmens barndom, men också av Käthe Kollwitz sociala patos och fysiska uttryck.

Om Rebecka Holmström
Rebecka Holmström är född 1985, uppvuxen i Kalmar-Öland-trakten och idag verksam i Stockholm. Hon är utbildad bland annat vid Malmö konsthögskola och Nordiska scenografiskolan.

5 december – 7 februari

Adress: Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1, ingång E