Uppsala Konstmuseum - Himlen är blå och solen är en klocka

Uppsala konstmuseum presenterar utställningen Himlen är blå och solen är en klocka med Filippa Arrias & Pauliina Turakka Purhonen. Foto: Pasi Autio/Pär Fredin

Sol och moln, människor och minnen, himmel och helvete. Med poesi och konstnärlig gestaltning prövar Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen att med olika möjligheter forma, formulera och omformulera ett innehåll. De egna tekniska färdigheterna och det konstnärsmaterial de använder sig av är för dem båda viktiga i arbetets processer och i slutändan för de nya berättelser och utsagor som uppstår. Resultatet är omfångsrika skulpturer i textil och målningar i olja som både övertygar och förundrar.

Den ena är uppvuxen i en prästfamilj, den andra i en lärarfamilj. I båda dessa sammanhang återfinns stora berättelserna om livets mål och mening. Det är berättelser med utopier och skiftande förhållanden till sanningen och verklighetens premisser för den enskilda människan. Tillvaron har också inneburit återkommande flyttar till nya tjänster för föräldrarna och till nya platser för familjerna. Även tidigare generationers förflyttningar finns med och påverkar händelserna i det framflytande nuet och vitt skilda platser i världen som Sverige, Åland och Surinam binds samman. Berättelser förändras. Ödet har fört samman dessa två konstnärskap som nu möts på Uppsala konstmuseum.

Utställningen Himlen är blå och solen är en klocka öppnar lördag den 29 augusti och invigs digitalt på museets facebooksida klockan 14.00. Museichef Daniel Werkmäster hälsar välkommen och för ett samtal om konst och verklighet. Konstnärerna Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen finns också på plats och samtalar med konstskribenten och kuratorn Jonatan Habib Engqvist.

Oavsett om det är världsomspännande pandemier, geopolitiska konsekvenser eller mindre händelser påverkas den enskilda människan av det som sker. Med konst och poesi finns möjlighet att fördjupa sig i livets frågor, men också att skapa nytt. Det gör Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen, säger Daniel Werkmäster, museichef och utställningens curator.

Till utställningen finns en nyskriven text av Jonatan Habib Engqvist.

Om de medverkande konstnärerna

FilippaArrias, född 1971 i Göteborg, utbildad på Nordiska konstskolan i Karleby i Finland och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm där hon också under tio års tid varit lektor i måleri. Arrias erhöll 1998 stipendium från Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. Hon har haft flera separata utställningar i Sverige och utomlands samt offentliga uppdrag, bland annat Skandionkliniken i Uppsala. Arrias arbetar nu inom Konsthögskolan med forskningsprojektet ”Paramaribostorken flög sin kos för att aldrig återvända - Transformationen som den Andre” finansierat av Veteskapsrådet.

Pauliina Turakka Purhonen, född 1971 i Haapavesi, utbildad i keramik vid Kuopio konstskola och Bildkonstakademien i Helsingfors. Hon har haft många utställningar och är representerad i flera samlingar i Finland. Hon har också fått utmärkelser och varit nominerad till Ars Fennica-priset.

Program kopplat till utställningen

Lördag 12 september 21.30–22.00. Live stream
(Kulturnatten)
Poesi: Poeten och spoken word-artisten Elsa Tölli läser ur sin diktsamling Fun Primavera på finska i utställningen Himlen är blå och solen är en klocka.

Torsdag 17 september 18.00. Förhandsbokning, begränsat antal platser. Live stream
Samtal: Existensen, myten och hantverket - om medeltida kyrkliga spår i Pauliina Turakka Purhonen textila skulpturer. Medverkar gör Mia Ahlbäck Åkestam, Universitetslektor i Konstvetenskap, Stockholms universitet, Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie Statens historiska museum, Pauliina Turakka Purhonen, konstnär. Moderator Henrik Widmark, universitetslektor konstvetenskapliga institutionen Uppsala universitet.I samarbete med Uppsala universitet

Söndag 20 september 14.00–14.45. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Visning

Lördag 3 oktober 14.00–14.45. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Poesi: Poeten och journalisten Judith Kiros läser ur sin debut ”O” - en hybrid av poesi och essä som tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello.

Söndag 11 oktober 14.00–14.45. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Visning

Söndag 4 november 14.00–14.45. Förhandsbokning. Förhandsbokning, begränsat antal platser.
Visning. Syntolkat.

Torsdag 12 november 18.00
Samtal: Hetta och vitt– Om färg, gestaltande och postkoloniala trådar som löper in i samtiden.Författaren Ann-Marie Tung Hermelin samtalar med konstnären Filippa Arrias om utställningen Himlen är blå och solen är en klocka.

29 augusti - 22 november 2020
Adress: Uppsala slott, Drottning Christinas väg 1, ingång E