Textilmuseet - SOUND TO WEAR - KLÄDD I LJUD

Foto: Vidmina Stasiulytes

En utställning där andra sinnen än synen används för att skapa och uppleva mode. I fokus står ljudskapande och ljudupplevelse. Utställningen består av en samling experimentella objekt kopplade till kroppen, som stimulerar hörseln och skapar förståelse för att även ljud är en del av upplevelsen av mode. Som besökare bjuds du in att prova objekten och utforska ljuden i rummet för att uppleva mode på ett nytt sätt och tänka nytt kring vad mode kan vara.

Sound to Wear utgår från Vidmina Stasiulytes doktorsavhandling vid Högskolan i Borås. Hennes forskning ifrågasätter normer kring plagg och utveckla nya metoder för modedesign baserade på ljud. Hörselintryck och ljudtänkande, i kontrast till synintryck och bildtänkande förändrar i grunden hur vi uppfattar en klädd kropp. Eftersom ljud blir till genom handling så är den faktiska handlingen att klä sig i fokus för Stasiulytes forskning.

Från att se och bli sedd till att lyssna och att bli hörd. Att titta på eller lyssna på en person som bär högklackat är två helt olika upplevelser. Hur låter det när man klär sig och rör sig? Hur låter olika textila material?

”En vän till mig berättade att ’Ibland vill jag undvika att gå med min vita stav eftersom den ger en negativ association till min synnedsättning. Då tar jag på mig en sportjacka i polyester och går genom stan; den gör mycket ljud ifrån sig så att jag kan lokalisera mig med hjälp av dess eko. Eller så följer jag en person som går i högklackat och så blir hen min guide utan att själv veta om det!’ Detta inspirerade mig och motiverade mig till att utveckla icke-visuell estetik, en sonisk identitet och en sonisk klänning, och upptäcka någonting nytt om mode”säger Vidmina Stasiulyte
Vidamina Stasiulyte är en litauisk konstnär, forskare och modedesigner som utforskar alternativa estetiska uttryck för att utveckla en ny metodik för modedesign. I sin forskning som doktorand på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås undersöker hon den klädda kroppen som föränderlig form och uttryck, baserat på den ljudskapande handlingen. Före doktorsstudierna har hon bl.a. arbetat med modekollektioner, dräkt-performance, interaktiva skulpturer och installationer, samt undersökt designmetoder baserade på akustik i konstsociala inkluderingsprojekt som t.ex. Anti-ideal och Beyond Seeing.

Textilmuseet arrangerar ingen publik vernissage med anledning av Covid-19. Välkommen att besöka utställningen under perioden 24 september 2020 till och med 10 januari 2021.

Källa: Textilmuseet, Västergötland, Borås

24/9 - 10/1 2021