Spritmuseum - Välkommen till vinlandet Sverige!

Foto: Holger.Ellgaard

Välkommen till vinlandet Sverige!

Vad händer just nu i vinlandet Sverige? Hur går det för svensk vinodling, och vad är det för viner som produceras på svenska vingårdar? Vad är egentligen ett naturvin och vad är skillnaden mellan naturliga viner och ekologiska viner? I utställningen VIN visar Spritmuseum hur Sverige blev både ett vindrickande och vinproducerande land tillsammans med en kavalkad av vinflaskor ur museets historiska samlingar. Utställningen är nu öppen och visas till 31 oktober 2021.

Går det att odla vin i Sverige och hur smakar det?

Att Sverige skulle bli ett vinproducerande land var det få som trodde när Sverige 1999 blev godkänt som officiellt vinland av EU. Men en handfull pionjärer bestämde sig för att gå på tvärs mot den ingrodda föreställningen att det inte går att odla och producera vin i vårt kyliga klimat. Idag har svenska vinodlare hittat de mikroklimat där vinrankor trivs som bäst, och bevisat att det både går att odla vin och göra vin av hög kvalitet och med egen karaktär. Idag finns ett 30-tal kommersiella vinproducenter i Sverige och ett hundratal hobbyodlare. I utställningen delar några av dem med sig av sina tankar om svenskt vin, odling och tillverkning.

- Det händer och har hänt mycket i dryckeslandet Sverige. Vi ser ett ständigt ökande intresse från våra besökare att vilja ta del av det som produceras i vårt land, och nu är det dags att visa vad vinlandet Sverige har att erbjuda, säger Ingrid Leffler, museichef.

På spaning med Nadja

“2020 är det torraste och grumligaste år jag varit med om”, berättar museets egen dryckesexpert Nadja Karlsson. I en film i utställningen spanar Nadja på aktuella vintrender och lyfter fram vinbegrepp som PIWI-druvor, dry farming, skalmaceration och amforavin. Hon tar även upp frågor om varför vin inte har en innehållsförteckning när alla andra livsmedel måste ha det, och berättar om klimatförändringarnas påverkan på svenska vinodlingar.

Från lantviner till bag-in-box

Vad det är som drivit på svenskarnas val av vin genom decennierna är en fråga som utställningen tittar närmare på. 1950-talets prisvärda slottsviner skulle locka svenskarna till lättare dryckesvanor. 1960-talets charterresor till vinproducerande länder väckte svenskarna vinintresse, och 1970-talets snabbvinsatser uppmuntrade till att brygga prisvärt “vin“ hemma.

Idag är svenskarna världsledande när det gäller konsumtion av box-viner, men vi går mot att föredra dyrare viner och ekologiskt märkta viner. Vi ser även ett växande intresse för småskaliga och hantverksmässiga viner som naturvin och orange vin.

Smaka på svenskt vin

Under utställningsperioden finns det många möjligheter att smaka på svenska viner.
Smakbricka - I baren serveras en smakbricka med fyra viner utvalda av museets dryckesexperter, två svenska viner, ett svenskt bärvin och ett nostalgivin som speglar vårt vindrickande på 1980-talet.

Visning med ett glas vin - Upptäck utställningen tillsammans med ett glas svenskt vin och våra kunniga guider. Boka en privat visning när det passar, för slutna sällskap. Alkoholfritt alternativ finns. Självklart erbjuder museet visningar även utan ett glas vin.

Julmeny med helsvensk dryckesmeny - Till årets julmeny finns en helsvensk dryckesmeny och svenska viner kommer att vara en självklarhet när museets sommelier tar fram nya dryckespaket under 2021.

Filmlänk: Följ med när Nadja berättar om fyra nedslag i utställningen!Nadja visar utstllningen Vin

Fakta om utställningsserien

Intresset för hantverksmässigt och lokalt tillverkade drycker är en internationell trend som blivit stor även i vårt land. Sedan Sverige gick med i EU har mängder av dryckesföretag startats över hela landet. För några år sedan fanns knappt 250 dryckesproducenter i Sverige, idag är de över 850. Den här utvecklingen vill Spritmuseum i Stockholm berätta mera om genom en serie utställningar de närmsta åren med dryckessverige som utgångspunkt. Utställningen VIN är den andra i utställningsserien om fyra olika svenska (hantverks)drycker.

Utställningen är producerad av Spritmuseum.

Utställningsform: Brännström & Hamanaka

Illustrationer: YoyoNasty

Till och med 31 oktober 2021.

Adress: Djurgårdsvägen 38, 115 21 Stockholm
E-Post: info@spritmuseum.se