Spritmuseum - Absolut Warhol Blue

Absolut Warhol Blue (1985) av Andy Warhol

Spritmuseum och konstsamlingen Absolut Art Collection har återfått det försvunna tvillingverket Absolut Warhol Blue.

Målningen beställdes 1985 som ett av två verk när företaget Vin & Sprit AB lanserade Absolut Vodka i vad som skulle bli en av världens mest berömda marknadsföringskampanjer i modern tid. Under åren 1985 - 2004 anlitades 550 konstnärer runtom i världen att skapa konstverk med den karaktäristiska vodkaflaskan som utgångspunkt.

Andy Warhol var den första konstnären som anlitades och skapade konstverket ”Absolut Warhol”, som snabbt blev en succé i det statliga företagets annonskampanj i USA.

Vin & Sprit AB beställde två målningar av Andy Warhol men endast den ena valdes att visas. Det andra konstverket föll i glömska och när staten skänkte konstsamlingen till Spritmuseum 2008 i samband med försäljningen av Vin & Sprit AB så fanns verket inte med i överlämningen.

När det helt plötsligt dök upp 35 år senare inför en auktionsförsäljning uppstod frågetecken kring ägarförhållandena, vilket gjorde att försäljningsuppdraget återkallades.

Spritmuseum, som då anade att det kunde handla om det försvunna konstverket, satte igång och genomförde en omfattande utredning. Allteftersom stod det klart; tvillingverket var återfunnet.

- Spritmuseum kunde påvisa att konstverket är just den målning som beställdes 1985 men som senare inte följde med i överlämningen till museet. Vi är otroligt glada och tacksamma att kunna återförena Absolut Warhols tvillingverk till samlingen, säger Ingrid Leffler, museichef.

- Det känns fantastiskt att det här för oss centrala konstverket har kommit hem och vi ser just nu över möjligheten att visa upp "Absolut Warhol Blue" publikt så snart det bara går, säger Mia Sundberg, intendent och ansvarig för konstsamlingen.

Källa: Spritmuseum