Skövde Kulturfabrik, Real Street Art

Foto: Marre Nergaard

Konstnären Rolf G Olsson har under flera år studerat brunnslock i olika städer och det har visat sig vara en spännande upptäcktsresa. Många brunnslock har unika, konstnärligt och intressanta uttryck. Eftersom detta verkligen är konst hämtat från gatan heter projektet Real Street Art och visas på Skövde Kulturfabrik från 12 juni till 21 augusti.

Det senaste året har Rolf G Olsson från Tidaholm arbetat med en dokumentation av unika brunnslock i Skaraborg. Den konstnärliga idén är att synliggöra och upphöja konst som redan finns i vår vardag, men som kanske inte alla ser eller uppfattar som konst.

- Jag tycker att det finns en stark symbolverkan i att ta brunnslock som ligger på gatan, där vi kör, går, spottar och fimpar, samt lyfta fram dessa så de synliggörs som konst igen, säger konstnären om utställningen.

Han använder den grafiska tekniken högtryck för att avbilda brunnslocken.

Processen är att brunnslocket rengörs, infärgas, färgen trycks över till ett papper som slutligen efterbearbetas till ett färdigt tryck.

- Tryckplattan är brunnslocket, så det jag tillför som konstnär är färgsättning och var de olika färgerna appliceras. Varje tryck blir ett unikt original.

Konstnären hoppas att utställningens besökare skall ha mycket glädje av att se trycken och i fortsättningen även titta lite extra på alla intressanta brunnslock på våra gator och torg.

Utställningen pågår från 12 juni till 21 augusti på Skövde Kulturfabrik.

Källa: Skövde Kulturfabrik