Sörmlands Museum, “Fira demokratin!”

Foto: Per Landfors, Västerbottens-Kuriren 

Talman Andreas Norlén

Utställningen “Fira demokratin!” är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som turnerar i landet under jubileumsperioden 2018–2022. Den 30 maj kommer utställningen till Sörmlands museum där den visas till och med den 27 september.

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.

Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott.

”Fira demokratin!” är en utställning som visas runt om i landet under 2019–2022. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.

Invigning med webbsänt anförande av riksdagens talman
Riksdagens talman och de vice talmännen besöker normalt sett alla län, men med anledning av den pågående pandemin ställs invigningsbesöket in. I stället sänder Sörmlands museum ett anförande av riksdagens talman lördag den 30 maj kl 15.45 via sin webbplats och Facebooksida.

– Riksdagen firar demokratins historiska genombrott men vi vill också uppmärksamma demokratins möjligheter och utmaningar i dag. Det är hela Sveriges demokrati vi firar och vi vill markera att demokratin angår alla och att riksdagen är hela Sveriges riksdag, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Demokratisommar i Sörmland – fler vernissager på samma tema
Under våren och sommaren visar Sörmlands museum även andra utställningar på samma tema. Strax efter invigningstalet för Fira Demokratin! livesänder museet en vernissage för Åsa Elzéns konstutställning Träda: Fogelstadgruppen och jord, som också berör demokratins framväxt genom gruppen bakom Kvinnliga Medborgarskolan.

Den 19 juni öppnar dessutom utställningen Bilder som berättar på fyra platser i Sörmland. Där visas vardagen i vårt samhälle och det som de flesta av oss upplever är självklart – möjligheten att träffas, leka eller arbeta, rätten att ta semester, bilda en förening och säga vad vi tycker.

- I vårt land är det lätt att ta demokratin för given men den är inte självklar, det kan vi se omkring oss. Därför är det viktigt att värna om och lyfta det demokratiska samtalet, säger länsmuseichef Susanna Janfalk.

Mer information om demokratijubileet finns på http://firademokratin.riksdagen.se/

Källa: Sörmlands Museum, Sörmland