Regionmuseet Kristianstad - Husmoderns Tid

Arbete i hemmet Foto: Evelyn Thomasson 


Hur står sig husmodern som kvinnoideal idag? Hur såg samhället ut där rollen en gång växte fram? Finns det något från husmoderns glansdagar under 1950-talet som kan vara värdefullt idag? Eller borde vi göra rent hus med det tunga, krävande och ofta ensamma arbete som husmoderns utförde? Regionmuseet i Skåne och konstnären Petra Hultman låter besökaren möta husmoderns tid och värld, från samhällets intresse för hennes effektivitet, till sysslorna i det egna hemmets vrå.  

Jag har under en längre tid arbetat med tematik där arbete, tid och värde varit centralt. Ett annat område jag arbetat med har varit hur ideal och ideologi manifesteras i samhälle och individ. I detta intresse har husmodern blivit en intressant karaktär för mig eftersom hon knyter an till båda intresseområdena. Under en begränsad tid var hon dessutom en tydlig idealbild som marknadsfördes från alla håll” säger Petra Hultman.

Konst möter samlingar

I utställningen samsas tidigare verk av Petra Hultman med helt nya, producerade för just det här sammanhanget. Besökaren möter hennes stora videoinstallation ”Arbete i Hemmet” från 2018 som består av 192 loopade sekvenser från statligt producerade ”husmorsfilmer”, liksom en stapel av identiska nyckelskåp i trä som konstnärens ärvt av sin ihärdigt snickrande morfar ­­­och som hon visade första gången 2017.

I ett av Petra Hultmans verk ingår flera hundra av Statens offentliga utredningar, närmare bestämt ett urval av den stora mängd utredningar om hem, familj och arbete som gjordes i Sverige från 1920-talet till 1960-talet.

Hela familjen kan följa med på en tidsresa över hur livet var under 50-talet. I en tidstypisk lägenhet som byggts upp kan barnen kan utforska hur trångt en familj egentligen bodde i den uppbyggda lägenheten och de vuxna kan reflektera över jämställdhet då och nu. Lägenheten är fylld med föremål från 1950-talet hämtade både från museets samlingar och från privata donationer. 

Jag blev intresserad av Petra Hultmans konstnärskap när jag såg hennes första utställning på Färgfabriken i Stockholm 2018. Hennes blick på relationen mellan tid, arbete och värde, och kvinnors situation förr och nu, gav mig idén till ett samarbete. Det sätt som Petra arbetar på påminner mycket om det vi gör i museivärlden, med forskning i arkiv och samlingar. Här i den nya utställningen möts Regionmuseets material och hennes konstnärskap. Vi har också haft förmånen att samarbeta med författaren Eva Ström som har skrivit utställningens texter” säger Evelyn Thomasson, utställningsproducent på Regionmuseet i Skåne.  

 Det har varit väldigt kul att arbeta med Regionmuseet, ett samarbete som givit nya infallsvinklar jämfört med att arbeta med en traditionell konstinstitution avslutar Petra Hultman.

Om konstnären

Petra Hultman (f. 1983) bor och arbetar i Stockholm. Hon utexaminerades från Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2017. Hennes konst har visats runt om i landet, på senare år bland annat på Gävle Konstcentrum, Färgfabriken (Stockholm), Kvinnohistoriskt museum (Umeå) och Göteborgs konsthall. 2018 tilldelades hon Beckers Art Award.


Tider
9/5 - 10/1. 2021
Info
Adress: Stora Torg, Kristianstad  
Telefon: 044-620 19 00
E-Post:  info@regionmuseet.se
Till Hemsida
Service: Bibliotek, kafé, restaurang konferens, m.m
Källa: Regionmuseet i Kristianstad, Kristianstads konsthall, Skåne, Kristianstad