Röhsska Museet - Ung Svensk Form

Hot Movie New Popular, Tilda Ragnartz.Hur ska vi leva i framtiden? Hur kan design och arkitektur göras relevant för våra nya livsvillkor? Vad innebär det att vara människa i en tid då världen som vi känner den måste förändras i grunden? Det är några av frågorna som formgivarna bakom årets upplaga av Ung Svensk Form tar avstamp i.

I höst står Röhsska museet som värd för den årliga vandringsutställningen Ung Svensk Form. 25 utvalda unga formgivare visar upp projekt som spekulerar kring vår samtid och framtid, men som också utmanar våra idéer och förståelse för hantverket, metoder och tekniker inom det breda designområdet.

- Unga formgivare har en imponerande förmåga att lyfta viktiga frågeställningar med intelligens, nyfikenhet och humor. Ung Svensk Form 2020 bjuder på hantverksskicklighet och materialkänsla i världsklass, säger Karin Wiberg, projektledare Ung Svensk Form.

MellantingjpgMellanting, Julia Olanders. Juryns motivering: "Objekt som utmanar sanningar om fint och fult, prototyp och produkt, traditionellt och nyskapande. Mellanting är varken eller och både och, urformer som kan tolkas som vår tids version av antikens marmorstatyer – gjorda för att vittra sönder inom loppet av månader."

För unga formgivare
Röhsska museet har en lång tradition av att visa upp design och konsthantverk av unga både nationella och internationella formgivare.

- Mer än någonsin behöver museer vara plattformar som lyfter yngre aktörer inom de kreativa näringarna för att en bredare allmänhet ska kunna ta del av den mångfald som finns och inte minst ge formgivarna en chans att visa upp sin kompetens och kreativitet, säger museichef Nina Due.

Om utmärkelsen

Ung Svensk Form är en jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning som har till syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Ung Svensk Form fyller en funktion som ett forum där möten mellan formgivare, producenter och publik uppstår.

Utställningen är också en del av Föreningen Svensk Forms 175-årsjubileum. Satsningen ingår i museets nationella uppdrag som mötesplats.

Utställningen Ung Svensk Form 2020 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och ArkDes, med stöd av IKEA, IKEA Museum och Malmö stad.

Se alla verken här: http://ungsvenskform.se/katalog-usf-2020/

Källa: Röhsska Museet, Göteborg
Tider


3/10 - 1/11

Info
Adress: Vasagatan 39, 411 37 Göteborg
Telefon: +46 31 368 31 50
E-post: info.rohsskamuseet@kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé