Röhsska Museet, Katja of Sweden

Fotograf: Okänd

4 juni öppnar vandringsutställningen Katja of Sweden på Röhsska museet. Den lyfter fram ett modemärke som nådde internationella framgångar och visar den mönsterskatt som skapades tillsammans med framstående textilkonstnärer.

Med Katja of Sweden lanserade modeskaparen Katja Geiger kläder för kvinnor i farten, yrkesverksamma och kreativa.

– Katjas mönsterrika kläder i lättskötta och bekväma trikåmaterial i enkla snitt lanserades som en motpol till det annars dressade och monokroma modet, säger Maria Carlgren, enhetschef för publika möten på Röhsska museet.

Katja Geiger blev Sveriges första internationellt kända modedesigner, med omslag på världens ledande modemagasin, uppmärksammade modevisningar och en egen avdelning på det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue i New York.

Genererade en mönsterskatt

Röhsska museet vill med utställningen även lyfta den mönsterrikedom som formades av modemärket. Katja Geiger skapade själv mönster men samarbetade även med en rad framgångsrika formgivare och konstnärer som bidrog till att forma klädmärkets unika uttryck. Bland dem kan nämnas Carl Johan De Geer, Sven Fristedt och Maija Isola.

I utställningen visas 40 plagg av Katja of Sweden från 1960-talet som ingår i samlingen från Kulturen i Lund.

Katja of Sweden är producerad av Kulturen i Lund. Röhsska museet visar ett urval från utställningen med ett tillägg av en egen nyproducerad katalog som presenterar den mönsterrikedom som återfinns i Katjas dräkter. Den delas ut gratis i anslutning till utställningen.

Utställningen pågår mellan 4 juni och 23 september 2020.

Källa: Röhsska Museet

Till mer information om Röhsska Museet