Röhsska Museet

Röhsska Museet. Foto: Bert Leandersson
Adress: Vasagatan 39, 411 37 Göteborg
Telefon: +46 31 368 31 50
E-post: info.rohsskamuseet@kultur.goteborg.se
Till Hemsida
Service: Museibutik, kafé
Sociala Medier: Facebook och Youtube.

Röhsska museet som ligger i Göteborg på Vasagatan bredvid Avenyn är sedan det öppnade 1916 Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Här presenteras historiska och samtida design och konsthantverk i tillfälliga och permanenta utställningar.

Röhsska Museet lärorika och utvecklande fasta utställningar består bland annat av Inspiration Östasien. Basutställning med konsthantverk som berättar om mötet mellan Norden och Östasien. Här samsas föremål från en av Europas äldsta museisamlingar med samtida formgivning. Utställningen visar exempel på hur mötet mellan Norden och Östasien än idag genererar nyskapande form.

Röhsska museets formhistoria. En oerhörd färd från 1800-talets gryende industrisamhälle via modernismen och folkhemmet till vår rådande informationsålder.

Falk Simons silversamling. Falk Simons donation är en enastående silversamling som i nuläget består av ett åttiotal pjäser.

Svart Rya. Röhsska museets formhistoria. Verket Svart Rya av Pasi Välimaa som visades i Arkitekturhallen under våren har nu fått en permanent placering i Röhsska museets formhistoria. Det ikoniska verket är format av en av Nordens främsta textilkonstnärer. Svart Rya skapades redan i mitten av 1990-talet och är en monokrom trasrya i skiftande svarta toner. Det är ett av konstnärens viktigaste verk och det var hans önskemål att den skulle ingå i Röhsska museets textila samling.

I samlingen ryms konsthantverk, industridesign och mode liksom specialsamlingar av bland annat bokband, affischer, allmogetextiler och japanska träsnitt. Museets föremål berättar om skaparkraft, uttrycksvilja, stilar, moden och konstnärliga ideal under olika epoker och i olika världsdelar.

Röhsska Museet har kafé samt en museibutik och erbjuder bokade visningar, allmänna visningar samt föredrag.

Digitala Kanaler Här hittar du direktlänkar till museernas digitala sidor. Här kan du bland annat hitta digitala utställningspresentationer, fördjupningsartiklar, podcast, filmer och mycket mer: Röhsska museet: https://rohsska.se/besoka/digiseum/ 
Källa: Röhsska Museet