Röda Sten Konsthall - GIBCA Extended 2021

Foto: David Eng

Inför 2021 års upplaga av GIBCA Extended har Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) bjudit in de Malmöbaserade curatorerna Simona Dumitriu och Tawanda Appiah att curatera en utställning med konstnärer verksamma i Västra Götaland. GIBCA utlyser nu ett Open Call för intresserade samtidskonstutövare som vill delta i utställningen som tar plats på 3:e Våningen under hösten 2021.

Utställningen syftar till att uppmärksamma och synliggöra den regionala samtidskonsten och dess aktörer. Målet är också att uppmuntra ett möte mellan regionens samtidskonstnärer och biennalens nationella och internationella publik.

Utställningsidén testades som pilotprojekt under GIBCA 2017 och utvecklades till ett större format under 2019 i och med utställningen Crossworlds på 3:e Våningen, en konstnärsdriven arena för nutida dans, konst och musik.

GIBCA Extended utställning 2021 är ett fortsatt samarbete mellan GIBCA och 3:e Våningen. Utställningen kommer att husera i 3:e Våningen som ligger beläget i Carnegies gamla sockerbruk vid Göteborgs hamninlopp. Den sträcker sig över sex veckor och kommer att presentera tio regionala konstnärer.

Curatoriskt fokus

GIBCA Extended har bjudit in curatorerna Simona Dumitriu och Tawanda Appiah att curatera den regionala utställningen. Med inspiration från tematiken för GIBCA 2021 uppmuntrar de konstnärer i Västra Götaland att reagera och respondera på följande frågor:

“Vilka är de djuplodande historier som återfinns i offentliga arkiv och personliga samlingar – i Västra Götalands hamnar, städer, byar och kustområden? Vilka är de gränser som inskränker sammanhangen i regionen idag? Vilka störningar är pågående? Hur tar konstutövare i regionen makten att synliggöra obehag eller smärta och hur projiceras det i konst och engagemang? Kan hövlighetens filter ifrågasättas? Från isolering, uteslutning, frånkoppling, sönderdelning, separation – vad ser du för framkomstplatser?”
Om curatorerna

Simona Dumitriu och Tawanda Appiah inledde sitt curatoriska samarbete 2018 på Skånes konstförening i Malmö. Tillsammans skapade de ett gediget program som vävde samman utställningar, samtal, workshops, interventioner och olika diskursiva möten i staden. Utöver deras samarbete arbetar Tawanda självständigt som curator, forskare och författare. Han är en del av Njelele Art Station och arbetade tidigare på National Galleryof Zimbabwe som intendent förmedling och programansvarig. Simona är lärare, curator och arrangör. Innan flytten till Malmö, var hon en av initiativtagarna till mytomspunna konstplattformen och kollektivet Platforma i Bukarest, Rumänien och undervisade vid National University of the Arts i Bukarest. Hon arbetar också med sin livspartner i skriv- och forskningsduon Simona&Ramona.

10 september–24 oktober 2021

Adress: Röda Sten 1, 414 51 Göteborg
Telefon: + 46 31 12 08 16
E-post: info@rodastenkonsthall.se
Service: Kafé, restaurang, klubb
Sociala Medier: Facebook, Twitter och Instagram.

Röda Sten Konsthall i Göteborg hittar Du i det gamla pannhuset precis vid brofästet för Älvsborgsbron och är en stor utställningsplats för samtida konst och kultur. Röda Sten Konsthall presenterar årligen samtidskonst från hela världen. Utställningar och konst möter här en spännande postindustriell miljö med spår från tidigare verksamheter. Visningar, skapande verkstäder och föreläsningar bjuder in till närkontakt med konsten och de frågor som den väcker. I husets fyra våningar visas utställningar och program året om, med seminarier, workshops, visningar, Ung & Skapande, Verkstan och Restaurang Röda Sten med café och klubb.
Källa: Röda Sten Konsthall, Göteborg