Postmuseum - Älskade postnummer

Fotograf: Camilla Cherry Linda%20Pira 


 Att representera sitt område är viktigt inom hiphop och att använda de tre första siffrorna i postnumret för att göra det är vanligt. I Utställningen Älskade postnummer berättar några av Sveriges mest kända rappare och producenter, tillsammans med musikjournalist, fotograf, forskare och konstnärer om hur och varför man gör det.
 

”Svensk rap och hiphopkultur är full av referenser till postnummer. Många använder det för att sätta sitt område på kartan. Det tycker vi på Postmuseum är väldigt roligt att kunna lyfta i en ny utställning”, säger utställningsproducenten Julia Gunnarsdottir.

Sedan svensk rap började i slutet av 90-talet med The Latin Kings, Ken Ring och Ison & Fille har det varit självklart att använda postnumret, riktnumret eller att nämna gator och platser för att lyfta sitt område. Med låtar som ”163 För Evigt” av r’n’b sångerskan Cherrie och rapparen Z.E.s fortsätter dagens unga artister att sätta sitt område på kartan genom att använda postnumret. Utställningen Älskade postnummer vill belysa denna tradition genom att lyfta svenska rappare och producenter som Linda Pira, Ison Glasgow, Salla och Masse Salazar, Parham, Petter, Cleo, Jaqe med flera, med stark koppling till plats och postnummer. Alla porträtterade av fotografen Camilla Cherry.

”Detta är musik som ligger på topplistor världen över och svensk rap har exploderat de senaste åren. Många är nyfikna och vill lära sig mer. Jag tror att vår utställning kan öka kunskapen, genom att berätta om hur och varför representation av plats är en så central del hiphopkulturen. Och så hoppas jag såklart också att alla som har en relation till musiken, texterna, artisterna och sitt postnummer kommer! ”, säger utställningsproducenten Julia Gunnarsdottir.

I utställningen kan du se och höra intervjuer med forskare inom etnologi och konstvetenskap och musikjournalist gjorda av gymnasielever från Tumba gymansium - Xenter Botkyrka. Tre konstnärer har producerat verk för utställningen, bland annat Martin ”Mander” Anders Sverigekarta med svensk hiphops viktigaste postnummer, miniatyrer av viktiga platser för svensk hiphop av Axel Östberg och en graffitimålning av Lina Eriksson.

Citat ur utställningens intervjuer:

”För mig är det att reppa sin ort. Att 165 är hemma lärde jag mig tidigt.”/Linda Pira

”I låten ”Blend dom” säger vi ”1,4,5, Röda linjen, Norra B” eller något sådant. Det var bara ett sätt till att representera vår plats på.”/Salla Salazar

” I rap är drivkraften och motivationen att hela tiden berätta det som ingen annan berättar. Då måste man ha back-up och vara flera som tar hand om och stöttar varandra. Att reppa den plats man kommer ifrån skapar en samhörighet med de andra från den platsen. Det finns mycket styrka och djup i det.” / Cleo

”Jag kommer ihåg när människor flyttade hit från en annan stadsdel, att det kunde vara så att någon droppade 232 lite väl tidigt. ”Yo, du är inte riktigten av oss än”, liksom.” /Jaqe


Tider


- Januari 2021

Info

Adress: Lilla Nygatan 6, Gamla stan i Stockholm
Telefon: 010 436 4439
E-Post: postmuseum@postnord.com
Till Hemsida
Service: Kafé, restaurang, butik, matsäcksrum


Källa: Postmuseum, Stockholm