Nordiska Akvarellmuseet - Maria Nordin - Kroppens tunna skal

Photo: Nora Bencivenni / Galleri Magnus Karlsson. Courtesy of Galleri Magnus Karlsson

Akvarellens rikliga flöden är Maria Nordins rätta element. Hon väljer gärna stora format, flödande färger och distinkt applicerade valörer. De mest kända verken är närgångna skildringar av människogestalter med illrosa färgtoner i huden. Bakgrunden brukar vara avskalad. Kropparna verkar utslängda i en tom rymd och fångas mitt i en rörelse. Ansiktsporträtten är ofta kraftfullt beskurna. I Nordins bilder finns både sprödhet och bestämdhet, både precision och frihet. Det behagliga och det obehagliga ingår på jämbördiga villkor i ett särpräglat formspråk som söker sig mot det mystiska och där kroppen blir ett känslolandskap. I samband med utställningen produceras en publikation samt en film om konstnären.

Maria Nordin, född 1980 i Linköping, bor och arbetar i Stockholm. Hon utbildades bland annat på Kungl. Konsthögskolan, Stockholm (2005–2010). 2011 tilldelades hon Beckers konstnärsstipendium. 2014 erhöll hon Axel Theofron Sandbergs akvarellpris vid Konstakademien. Maria Nordin har haft en rad uppmärksammade utställningar i Sverige och utomlands. Hennes separatutställning på Nordiska Akvarellmuseet ingår i serien där museet presenterar unga skandinaviska samtidskonstnärer.

27/9 2020 – 31/1  2021
Adress: Södra Hamnen 6, 471 32 Skärhamn